úterý 17. září 2024

Reformy začínají zabírat. Inflace v Argentině by mohla být 123 procent

Inflace v Argentině klesá. Kvůli opatřením však obyvatelstvo chudne a to do té míry, se musí vzdávat tradiční pochoutky v podobě hovězího masa.

53470047571_a395877fcf_b

Přestože úsporná opatření tvrdě dopadají na obyvatelstvo, podařilo se argentinskému prezidentovi Javieru Mileimu zkrotit obrovskou inflace.
Zdroj: Flickr

  • Přestože úsporná opatření tvrdě dopadají na obyvatelstvo, podařilo se argentinskému prezidentovi Javieru Mileimu zkrotit obrovskou inflace.
  • Zdroj: Flickr

Prezident Javier Milei při nástupu do úřadu argentinského prezidenta sliboval zkrocení obří inflace, která se pohybovala v řádu stovek procent a byla největší na světě. Nastavil proto drakonická opatření, která už nyní nesou své výsledky. Analytici, kteří argentinskou inflaci zkoumají, oznámili, že do konce roku by mohla dosáhnout 123 procent. Měsíční inflace v srpnu totiž klesla na 3,9 procent a očekává, že v září bude číslo ještě nižší.

V červenci se roční inflace zmírnila z červnových 271,5 na 263,4 procenta. Ekonomika státu se podle odborníků začíná uzdravovat a příští rok se počítá s tím, že HDP Argentiny vzroste o 3,5 procenta.

Mileiho opatření však dopadají tvrdě na obyvatelstvo. Krocení inflace se totiž daří dosahovat prostřednictvím osekání sociálního a důchodového systému. Enormně vysoké účty musí lidé platit za energie i potraviny, kdy velmi klesl prodej hovězího masa, které domácnosti nahrazují levnějšími variantami.

Autor: Jan Skala

Související

koruna česká
Ekonomika

Ceny v srpnu zůstaly stabilní. Inflace činila 2,2 procenta

peníze
Domácí

Znovu vládne blbá nálada. Dvě třetiny Čechů pociťují ekonomickou krizí

EU
Ekonomika

Inflace v EU zrychluje. Česko drží mírné tempo růstu

ParaguayChaco_Clearings_for_cattle_grazing
Zahraniční

Ekologický průlom v Argentině. Soud zastavil kácení lesních ploch