pondělí 7. října 2024

Reforma psychiatrické péče váznou. Centra duševního zdraví se potýkají s problémy

Plán české vlády, umožnit lidem se závažným duševním onemocněním léčit se ve svém přirozeném prostředí, narazil na zásadní překážky. Vyplývá to z analýzy NKÚ.

profimedia-0859422296

Letos v březnu bylo otevřeno centrum duševního zdraví Fokus v Liberci (25. 3. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Letos v březnu bylo otevřeno centrum duševního zdraví Fokus v Liberci (25. 3. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Do konce roku 2023 vzniklo díky dotacím 29 center, která obsluhují tisíce klientů a snižují počet dlouhodobě hospitalizovaných. Avšak plán na vybudování 100 center do roku 2023 se nesplnil a ani prodloužení termínu do roku 2030 nevypadá reálně. Nedostatek specialistů, zejména psychiatrů a sester, vážně brzdí rozvoj dalších zařízení. Tento výsledek přináší obavy o pokračování přesunu psychiatrické péče do komunity, uvádí Národní kontrolní úřad (NKÚ).

Centra duševního zdraví vznikla díky evropské dotaci ve výši 407 milionů korun a zájem o jejich služby vzrostl – od roku 2018 se počet klientů zvýšil z 302 na více než 6 000. Přesto je péče v přirozeném prostředí dostupná jen pro část pacientů, což zpomaluje snahu snížit dlouhodobé hospitalizace.

Problémy v rozvoji center souvisejí se slabou spoluprací Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních věcí. Zákonodárná opatření nebyla realizována, což komplikuje udržitelnost center. Nedostatek odborníků a financování zůstává největší překážkou v jejich dalším rozvoji, což potvrdila i většina stávajících provozovatelů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO schválila první diagnostický test na mpox pro nouzové použití

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce

profimedia-0690184967
Domácí Zdraví

Na Karlovarsku řádí žloutenka

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
Zdraví Věda

Objev regeneračních buněk může přinést léčbu bez jizev