neděle 7. července 2024

Reforma je nutná, háji ji Jurečka. Počet důchodců stoupne více, než se čekalo

Ten pravý problém pro důchodový systém nastane, až do penze odejdou Husákovy děti. V tu chvíli by mohl schodek vykazovat až 380 miliard.

stáří

Počet důchodců v ČR stoupne rychleji než se čekalo.
Zdroj: Flickr

  • Počet důchodců v ČR stoupne rychleji než se čekalo.
  • Zdroj: Flickr

Až 3,3 milionů lidí pobírajících starobní důchod bude mít Česká republika v padesátých letech tohoto století. Číslo je vyšší, než se původně očekávalo, a znovu nastoluje otázku reformy důchodového systému, který by se v polovině století podle nových propočtů propadl až pěti procentům HDP. O této nutnosti informoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V polovině století totiž do penze odejdou silné ročníky osmdesátých let, tedy Husákovy děti.

Už nyní, když důchody pobírá 2,4 milionu lidí, není systém příliš udržitelný. Napomoci mu mělo loňské zpomalení valorizací a těžší podmínky pro předčasný odchod do penze, stejně jako letošní navrhované zvýšení věku odchodu na odpočinek. Loni měl důchodový systém dosud rekordní schodek ve výši 72,8 miliardy korun. Pokud se však nezmění, kolem poloviny století bude tato částka dosahovat více než 380 miliard.

Reforma důchodového systému se však nelíbí opozici ani odborům. Jde zejména o snižující se výplaty penzí i pozdější odchody do důchodu. Vedení hnutí ANO už avizovalo, že současný návrh, pokud dojde k jeho schválení, po dalších volbách zruší.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0882676173
Ekonomika

Peníze zaměstnancům Liberty dá stát. Než přijdou, půjčí jim kraj

profimedia-0883566006
Domácí

Dlouhodobá ochrana Ukrajinců prošla. Do práce už jich chodí 70 procent

ukrajina
Domácí

Zdravotně postiženým uprchlíkům z Ukrajiny narostou dávky

Nova_hut_ocelarna
Ekonomika

Zaměstnanci Liberty o své peníze nepřijdou. Vyplatí je však úřad práce