středa 18. září 2024

Řecko chce podpořit skomírající porodnost. Začne nabízet daňové úlevy

Řecko se snaží zvrátit nepříznivý vývoj, kdy sice počet obyvatel této země, kvůli migraci stoupá, ale na druhou stranu původního obyvatelstva ubývá. Vláda si od daňových úlev slibuje zvýšení porodnosti.

20190255714_c57a364d9c_b

Mladých Řeků se rodí čím dál méně.
Zdroj: Flickr

  • Mladých Řeků se rodí čím dál méně.
  • Zdroj: Flickr

Zhruba jedna miliarda eur ročně, kterou řecká vláda vydává na podporu porodnosti je málo a nedokáže zvrátit dlouhodobě nepříznivý trend v tomto směru. Tamní vláda se proto rozhodla ještě více zainvestovat a představila plán, kterým by chtěla nízká čísla nově narozených dětí zvrátit. Počítá s daňovými úlevami pro rodiče či vyšší peněžní dávky pro narozené děti.

Řecko má totiž jednu z nejnižších porodností v Evropě, což premiér Kyriakos Mitsotakis označil za časovanou bombu a národní hrozbu pro důchodový systém. Na situaci se podepsala více než desetiletá ekonomická krize, která udělala z Řecka jednu z nejchudších zemí Evropské unie, ale i změna postoje mladé generace k tradiční rodině.

Klesající porodnost je problémem pro vlády v celé Evropě, kde země včetně Francie, Itálie, Norska a Španělska utratily miliardy eur na opatření na podporu dětí, ovšem s malým efektem. Zvyšující se počty obyvatelstva jsou tak dané zejména migrací z jižních a východních, mimounijních států.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

GXXJtRhXAAEYhY8
Zahraniční

Kubě se rozpadá infrastruktura. Statisíce lidí jsou bez pitné vody i elektřiny

profimedia-0906559655
Zahraniční

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump