pátek 18. října 2024

Řecko čelí populační krizi. Nízká porodnost ohrožuje budoucnost ostrovů

Řecko patří k zemím s nejnižší porodností v Evropě, což ohrožuje růst populace a ekonomiku. Na Egejských ostrovech už varují, že tento trend by mohl mít katastrofální důsledky pro jejich region.

Řecko

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Petra Nesti

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Petra Nesti

Na 15. kongresu Malých ostrovů na Milosu vyjádřili starostové vážné obavy z klesajícího poměru narozených dětí k úmrtím. Na ostrovech, jako je Agios Efstratios, kde žije jen 250 lidí, je situace kritická. Starosta Kostas Sinanis popsal problém: „Na ostrově téměř nejsou mladí lidé, v loňském roce jsme měli jen jedno narozené dítě.“

Řecko loni zaznamenalo nejnižší počet narozených za 92 let a druhý největší pokles populace v EU. Porodnost 1,3 dítěte na ženu je hluboko pod úrovní potřebnou pro růst populace, což by mohlo vést k poklesu pracovní síly o 50 procent do roku 2100 a snížení hospodářského výkonu o 31 procent.

Řecká vláda oznámila plán investovat 20 miliard eur do roku 2035 na zastavení tohoto poklesu prostřednictvím finančních pobídek a daňových úlev. I když Řecko už ročně vydává miliardu eur na podporu rodin, výsledky zatím nepřináší očekávaný efekt.

Autor: Šimon Mitro

Související

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

stárnutí
Domácí

Naděje na dožití v Česku roste

profimedia-0914082324
Zahraniční

Lesní požár v Řecku si vyžádal dva životy

rozvod
Domácí

Svatba je pro Čechy čím dál menší terno, počty rozvodů však stále rostou