Rakušané čím dál více jezdí za turistikou do Česka

Česko navštěvuje čím dál více Rakušanů. Jsou sedmým nejsilnějším zahraničním zdrojovým trhem pro Česko. Nejčastěji tráví čas v Praze, Jihomoravském a Jihočeském kraji.

Rakouští fanoušci

Rakouští fanoušci.
Zdroj: PxHere

  • Rakouští fanoušci.
  • Zdroj: PxHere

Rakušané od dob covidu čím dál více navštěvují Česko. „V našich hromadných ubytovacích zařízeních našlo dočasný domov 264 226 rakouských turistů, což znamená o 76,16 procent hostů víc než v roce 2021. Dostali jsme se tak na čísla z let 2015 a 2016,“ řekl ředitel České centrály cestovního ruchu (CzechTourism) Jan Herget. V průměru u nás Rakušané tráví 2,93 nocí. Zhruba polovina všech rakouských turistů tráví čas v Praze. Dalších 30 procent pal jezdí za turistikou do Jihomoravského a Jihočeského kraje.

I když při cestování do zahraničí Rakušané v současné době nejvíc jezdí autem, čím dál tím důležitější roli hraje železnice. „Rakušané využívají železnici nejvíc ze všech států Evropské unie. V Evropě je v cestování vlakem předčí jen Švýcaři, ve světovém žebříčku, co se týče železnice jako klíčového dopravního prostředku, drží Rakušané třetí místo,“ uvedl ředitel zahraničního zastoupení CzechTourismu pro Rakousko Roman Hrdina.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CzechTourism

Související

27433568127_383220ffff_b
Zahraniční

Šéf rakouské krajní pravice je připravený vládnout. Prezident však zatím mlčí

GZBZmTZWwAAEHNw
Zahraniční

Strach o demokracii? Ve Vídni se protestovalo proti vítězi voleb

50460800438_d4e61009b7_b
Zahraniční Zajímavosti

Španělsko navštívil rekordní počet turistů. Místním to vadí, ministr je nadšený

Driving-during-flood-179714-pixahive
Domácí

Další déšt, další povodně? Pršet by mělo znovu hlavně v Jeseníkách a Beskydech