čtvrtek 19. září 2024

Rakovník čelí znečištění. Lokální topeniště zhoršují kvalitu ovzduší

Středočeský kraj zveřejnil výsledky měření kvality ovzduší v Rakovníku za rok 2023, které odhalily, že hlavním problémem jsou lokální topeniště.

krb

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Středočeský kraj zveřejnil výsledky měření kvality ovzduší v Rakovníku za rok 2023, které ukazují, že hlavní příčinou znečištění jsou lokální topeniště. Mobilní monitorovací zařízení, které kraj zakoupil již v roce 2017, ukazuje, že Rakovník, stejně jako další města, čelí výzvám spojeným s kvalitou ovzduší. Kraj plánuje pokračovat v boji proti znečištění prostřednictvím modernizace topenišť a dalších opatření.

Měření v Rakovníku bylo zahájeno na základě žádosti města a v rámci projektu, jehož cílem je zlepšit dostupnost a přesnost údajů o kvalitě ovzduší. Stanice byla umístěna v centru města u nádraží a její provoz, včetně analýz vzorků, je hrazen z krajského rozpočtu částkou 270 tisíc korun ročně. Analýzy ukazují vysokou koncentraci polétavého prachu a benzo(a)pyrenu, přičemž hlavními zdroji znečištění jsou lokální topeniště, polní práce a silniční doprava.

Radní pro životní prostředí Jana Skopalíková zdůraznila, že postupná výměna starých kotlů za nové, ekologičtější modely je klíčovým krokem ke zlepšení kvality ovzduší. Od září 2024 začne platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy, přičemž domácnosti s nízkými příjmy mohou získat až 95procentní dotaci na výměnu kotlů.

Středočeský kraj se snaží rozšířit imisní monitoring i do dalších lokalit, s cílem přesněji mapovat znečištění a lépe chránit veřejné zdraví. Nové stanice jsou umístěny na místech s vysokým znečištěním, jako je Dobříš, a poskytují důležité informace pro zlepšení ovzduší v celém regionu.

Autor: Šimon Mitro

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Zrevitalizovaný zámecký park
Domácí

Zámecký park v Panenských Břežanech září novotou

Čelákovice
Domácí

Čelákovice se dočkají obchvatu

Rakovník
Domácí

Severní obchvat Rakovníka bude hotov v roce 2027