středa 3. července 2024

Rakovinu dokáže porazit 85 procent dětí

Osmiletý Honzík před třemi lety porazil leukemii. Na podzim loňského roku se mu zákeřná nemoc vrátila. Jeho prognózy nebyly dobré, malý bojovník ale opět vyhrál.

a276b6ac-0633-44ac-a8fa-04194289f6ba

Honzík už podruhé porazil rakovinu
Zdroj: donio.cz

  • Honzík už podruhé porazil rakovinu
  • Zdroj: donio.cz

Onkologickým onemocněním v České republice ročně onemocní okolo 350 dětí, 85 procent z nich se dokáže úspěšně vyléčit. Nejčastějším onkologickým onemocnění krve u dětí je lymfoblastická leukemie. S leukemií před třemi lety bojoval taky malý Honzík. Tehdy nemoc porazil, v září loňského roku se mu ale nečekaně vrátila. Zasáhla srdce i mozek a lékaři jej museli resuscitovat.

Doktoři označili chlapcův stav za vigilní kóma. Dnes osmiletý Honzík se nehýbal, měl zavřené oči a nemluvil. Postižení jeho mozku bylo rozsáhlé a podle lékařů neměl moc nadějí. V prosinci se ale jeho stav výrazně zlepšil a v jeho těle po sérii chemoterapií nezůstalo žádné ložisko rakovinných buněk. Nyní zvládá vleže cvičit hrubou motoriku, částečně přijímá kašovitou stravu, zvládne delší dobu udržet pozornost, dokáže zopakovat spoustu slov i zvuků a začíná formulovat i trojslabičná slova.

Právě na dnešek, středu 15. února, připadá Den dětské onkologie, se kterým se pojí celorepubliková osvětová kampaň. Jejím symbolem je žlutá stužka. Tento mezinárodní den si připomínají i v českých městech. Například v Ostravě ho organizuje spolek Haima Ostrava, který pro děti ve fakultní nemocnici připravil dopoledne ve stylu Star Wars.

Autor: Petr Sobol

Související

126305774_222850019199218_56713776206697227_n
Hudba

Sick Of It All v České republice nezahrají. Zpěvák oznámil, že trpí rakovinou

Praha_ČNB_5
Ekonomika

Česká národní banka omezí pobočky. Chce s klienty komunikovat elektronicky

doktor
Domácí Zdraví

Nový screeningový program zlepší boj s rakovinou prostaty

ViewImage (22)
Domácí

Myslivec s termovizí zabil člověka, když hledal postřeleného divočáka