úterý 17. září 2024

Rakouské ledovce rychle mizí, varují vědci

Ledovce v okolí Salcburku zažívají dramatický úbytek ledu. Podle glaciologa Bernharda Zagela ztratily některé ledovce za posledních 25 let až polovinu své hmoty. Pokud bude trend pokračovat, za 10 let možná nebudou v oblasti viditelné žádné ledovce.

ledovce v Rakousku

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Výzkum rakouských ledovců v Salcbursku přináší znepokojivé zprávy. I když zatím nejsou k dispozici kompletní data, už nyní je jasné, že ledovce opět letos ztratily výraznou část své hmoty a velikosti. Glaciolog Bernhard Zagel z Univerzity v Salcburku označuje tento úbytek za „enormní“. Během slunečného dne může ledovec ztratit až deset centimetrů své výšky, což odpovídá ztrátě ledu za celý rok.

Navzdory bohatému sněžení v zimě a na jaře nedokázala ani silná vrstva sněhu ochránit ledovce před masivním táním. V oblastech ve výškách kolem 3000 metrů nad mořem dochází k extrémnímu úbytku ledu. Například ledovec Stubacher Sonnblickkees ve výšce 2700 metrů ztratil za posledních 25 let 45 milionů krychlových metrů ledu, což je polovina jeho celkové hmoty.

Zagel varuje, že pokud tento trend bude pokračovat, za deset let už ledovce v této oblasti nebudou viditelné. „Možná uvidíme jen malé zbytky ledu, ale na základě současných dat můžeme téměř s jistotou říci, že ledovce do 10 až 15 let téměř zmizí,“ dodává vědec. Příčinou tohoto dramatického úbytku jsou podle něj bezesporu klimatické změny, které způsobují oteplování a rychlejší tání ledovců.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech