pátek 20. září 2024

Radioaktivní divočáci brázdí Šumavu

Kanci v bavorské části Šumavy jsou radioaktivní mnohem déle než od havárie v Černobylu v roce 1986. Vysoké hladiny radioaktivního cesia mají nejspíš už od prvních jaderných testů v půlce minulého století.

divočák

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Anna Hinckel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Anna Hinckel

Vědci zkoumali množství a původ cesia v divokých prasatech z jedenácti zalesněných oblastí v Bavorsku. Spolupracovali s německými myslivci a měřili hladinu cesia v mase kanců. 88 procent vzorků překračovalo německé regulační limity pro radioaktivní cesium v potravinách.

Radioaktivní cesium vzniká při výbuchu jaderných zbraní i při výrobě jaderné energie. Až 68 procent kontaminace divočáků zavinily testy jaderných zbraní. Divočáci do sebe látku dostávají zřejmě požíráním houby jelenky. Jiná zvěř zvýšenou hladinu radioaktivního cesia tolik nevykazují.

Houby absorbovaly cesium z havárie v Černobylu i z jaderných testů v 50. a 60. letech. Prvek proniká do půdy velmi pomalu, někdy jen jeden milimetr za rok. Jelenky běžně rostou v hloubce mezi 20 a 40 centimetry, a tak už absorbovaly cesium z poloviny století. Cesium z Černobylu se zřejmě ještě zcela nedostalo do hloubky, kde houby jsou. To může znamenat, že se v příštích letech množství cesia v divokých prasatech ještě zvýší. Vysoké hladiny cesia vědci dlouhodobě zaznamenávají i u českých divokých prasat hlavně na Šumavě.

Lidé se nemusejí radioaktivního kančího obávat, museli by ho sníst obrovské množství, aby se to na jejich zdraví projevilo.

Související

divočák
Domácí

Policisté na Liberecku vyrazí na lov divočáků

divoké prase
Domácí

Myslivecká sezona přinesla rekordní úlovky srstnaté zvěře

divočák
Domácí

Liberecký kraj zpřísňuje opatření před africkým morem prasat

426473463_907897608004219_6824316300655892751_n
Domácí

Rarita v brněnské oboře – narodili se tam bílí divočáčci