.V malém množství není pro lidské zdraví nebezpečná, ve velkém ale může způsobit například problémy s reprodukcí. V Evropě je stanovená její maximálně možná míra. Zprávy o zvýšené koncentraci TFA, jak se kyselina zkratkou označuje, se však začínají objevovat po celém světě čím dál častěji, a to zejména v souvislosti s podzemní vodou.
Rakouští výzkumníci víno z několika evropských zemí testovali. Všechny láhve vyrobené po roce 2010 obsahovaly měřitelné množství kyseliny trifluoroctové. Archivní vína vyrobená před rokem 1988 pak neobsahovala její sebemenší náznak. Podle vědců toto zjištění souvisí s rozmachem hnojiv a pesticidů v zemědělství.
Vzhledem k tomu, že TFA je látka, jejíž rozklad trvá poměrně dlouhou dobu, bude se její koncentrace v případě výroby dalších pesticidů dále zvyšovat. I kdyby se nyní výroba konkrétních hnojiv zakázala, bude trvat velmi dlouho, než se kyselina z přírody zcela ztratí.