čtvrtek 24. dubna 2025

Řada vín obsahuje nezdravou kyselinu trifluoroctovou. Můžou za to pesticidy

Mnoho druhů evropských vín je podle odborníků kontaminovaných pro lidské zdraví nepříliš prospěšnou kyselinou trifluoroctovou. Ta vzniká rozpadem pesticidů

víno

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Elle Hughes

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Elle Hughes

.V malém množství není pro lidské zdraví nebezpečná, ve velkém ale může způsobit například problémy s reprodukcí. V Evropě je stanovená její maximálně možná míra. Zprávy o zvýšené koncentraci TFA, jak se kyselina zkratkou označuje, se však začínají objevovat po celém světě čím dál častěji, a to zejména v souvislosti s podzemní vodou.

Rakouští výzkumníci víno z několika evropských zemí testovali. Všechny láhve vyrobené po roce 2010 obsahovaly měřitelné množství kyseliny trifluoroctové. Archivní vína vyrobená před rokem 1988 pak neobsahovala její sebemenší náznak. Podle vědců toto zjištění souvisí s rozmachem hnojiv a pesticidů v zemědělství.

Vzhledem k tomu, že TFA je látka, jejíž rozklad trvá poměrně dlouhou dobu, bude se její koncentrace v případě výroby dalších pesticidů dále zvyšovat. I kdyby se nyní výroba konkrétních hnojiv zakázala, bude trvat velmi dlouho, než se kyselina z přírody zcela ztratí.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Pesticide Action Network Europe

Související

víno
Zahraniční Alkohol

Spotřeba vína po celém světě výrazně klesá. Mladým lidem moc nechutná

Donald_Trump_(25097114163)
Zahraniční Kauzy

Trump vyhrožuje Evropské unii clem na alkohol v řádech stovek procent

463049618_8774305272614997_2970371869795600383_n
Zdraví

Brit má oko rozleptané kyselinou, díky štěpu z placenty by mohl znovu vidět

GfAhOvEWMAA0Yt4
Krimi

Místo vína byl v krabicích kokain. Jeho cesta skončila na jihovýchodě Polska