čtvrtek 19. září 2024

Račí mor postihl Žďárské vrchy

Račí mor se rozšířil do chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, jak varovali odborníci. Nové ohnisko nákazy bylo zjištěno na potoce Bobrůvka u Nového Města na Moravě.

Račí mor v CHKO Žďárské vrchy

Račí mor v CHKO Žďárské vrchy
Zdroj: Správa CHKO Žďárské vrchy

  • Račí mor v CHKO Žďárské vrchy
  • Zdroj: Správa CHKO Žďárské vrchy

Račí mor se rozšířil do chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, což odpovídá předpokladům odborníků. V červnu 2024 se objevily dvě ohniska nemoci na potocích Nedvědička a Chlébský, a koncem července byl potvrzen úhyn raků na potoce Bobrůvka u Nového Města na Moravě.

Krajská veterinární správa ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) přijala okamžitá opatření. V ochranném pásmu je zakázáno přemisťovat ryby a vodní živočichy, a všechny věci použití při manipulaci s těmito organismy musí být důkladně vyčištěny a dezinfikovány. Cílem je zabránit dalšímu šíření nákazy.

Ochranné pásmo zahrnuje oblast od bezejmenného přítoku Bobrůvky až po Slavkovický potok. Na místě byly umístěny varovné tabulky s informacemi o nákaze a opatřeních. Račí mor, způsobený nepůvodními druhy raků z Ameriky, postihuje především kriticky ohroženého raka říčního, pro kterého je tato nemoc devastující.

Odborníci upozorňují, že račí mor se šíří i díky snaze lidí zachraňovat raky z vyschlých potoků, čímž neúmyslně přenášejí nákazu. Je proto kladen důraz na přísné hygienické opatření a vyhýbání se pokusům o „záchranu“ raků, které mohou situaci zhoršit.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nález mincí
Domácí

Vysočina má nový stříbrný poklad

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru