Qurashi je mrtvý. Vůdce Islámského státu má na svědomí turecká tajná služba

To, o čem před časem informoval turecký prezident Erdogan, se potvrdilo. Islámský stát přiznal ztrátu svého vůdce Abu al-Husseina al-Husseini al-Qurashiho.

Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi

Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi padl. Islámský stát přiznal ztrátu vůdce.
Zdroj: East Coast Daily

  • Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi padl. Islámský stát přiznal ztrátu vůdce.
  • Zdroj: East Coast Daily

Další vůdce teroristické organizace Islámský stát padl. Smrt Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashiho aktuálně potvrdilo samotné vedení organizace spolu v návaznosti na prohlášení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který o Qurajshiho smrti informoval už letos na jaře. Vedení nad Isámským státem od včerejška údajně převzal nový vůdce Abu Hafs al-Hashimi al-Qurashi.

Al-Hussein je už sedmým zabitým vůdcem této militantní muslimské organizace, v jejím čele byl od loňského roku. Nejdéle vládnoucím vůdcem Islámského státu proto stále zůstává Abu Bakr al-Baghdadi. Ten se do čela organizace dostal v roce 2010 a pod jeho vedením zažil Islámský stát největší rozmach. Zemřel v roce 2019.

Smrt al-Husseina mají podle všeho na svědomí turecké tajné služby. O život jej měly připravit během operací na severu Sýrie, která se považuje za sídlo vedení Islámského státu. K úmrtí vůdce džihádistů mělo dojít při přímé konfrontaci při pokusu o jeho zatčení.

Současná podoba Islámského státu vznikla před deseti lety, kdy se část radikálů odštěpila od dalšího militantního hnutí Al-Káida. Jejich cílem je vytvoření islámského chalífátů, kde by se tvrdě uplatňovalo právo šaría.

Autor: Jan Skala

Související

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko