pondělí 7. října 2024

Pyrrhovo vítězství. Tuniský prezident vyhrál ve volbách, o které nebyl zájem

Tunisko bude dál pokračovat v nastoleném trendu. Kais Saied znovu zvítězil v prezidentských volbách s takřka putinovskou převahou.

Kaïs_Saïd_2

Kais Saied znovu vyhrál tuniské prezidentské volby.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kais Saied znovu vyhrál tuniské prezidentské volby.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Příznivci dosavadního tuniského prezidenta Kaise Saieda začali už včera večer slavit v ulicích hlavního města Tunisu vítězství tohoto politika v prezidentských volbách, poté co první exit polly ukázaly, že Saied směřuje k drtivému vítězství. Podle státní televize dokonce dosavadní prezident obdržel necelých 90 procent hlasů. „Toto je pokračování revoluce. Vybudujeme a vyčistíme zemi od zkorumpovaných, zrádců a spiklenců,“ uvedl prezident poté, co bylo jasné, že svůj post obhájí.

Jeho výhra má však hořkosladkou příchuť. Volební účast totiž byla historicky velice nízká, protože tuniské úřady, že pouze lehce přesáhla 27 procent, což znamená, že k urnám přišlo o polovinu méně voličů než při minulém hlasování.

Zahraniční agentury také upozorňují, že Saied neměl žádnou skutečnou konkurenci. Několika opozičníkům bylo znemožněno kandidování a další vážný uchazeč o prezidentský úřad Ayachi Zammel byl měsíc před volbami odsouzen k 12 letům vězení za rozsáhlou trestnou činnost související s jeho politickým působením.

Autor: Jan Skala

Související

policeman-4335569_1280
Krimi

Ve Francii ubodali a zapálili 15letého chlapce. Zapletl se do obchodu s drogami

profimedia-0917090868
Zahraniční

Trump se vrátil na místo atentátu. Po svém boku měl poprvé i Muska

Biden_Obama
Zahraniční

Biden se bojí o průběh voleb. Do kampaně Kamaly Harris vstupuje Obama

GZFH_onXEAAlJ1R
Zahraniční

González plánuje návrat do Venezuely. Chce se ujmout prezidentského úřadu