pondělí 16. září 2024

Putina vítali aktivisté s ukrajinskými vlajkami. Želízka na jeho rukou necvakla

Tvrzení Moskvy o návštěvě Vladimira Putina v Mongolsku se naplnilo. Ruský prezident, i přes intervenci Kyjeva, zatčen nebyl.

GWe8D3EWEAg1aaw

Místo zatčení přivítali Putina v Mongolsku se všemi poctami.
Zdroj: X

  • Místo zatčení přivítali Putina v Mongolsku se všemi poctami.
  • Zdroj: X

Ulánbátar Kyjevu nevyhověl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj totiž požádal mongolské úřady o zatčení ruského prezidenta Vladimira Putina při jeho návštěvě v tamním hlavním městě Ulánbátaru, k čemuž ale nedošlo. Mongolsko přitom uznává jurisdikci Mezinárodního trestního soudu, který na šéfa Kremlu vydal zatykač za únosy ukrajinských dětí do Ruska. Moskva už předtím tvrdila, že se zatčení nebojí. Na Putina tak pouze čekala hrstka tamních aktivistů, kteří mávali ukrajinskými vlajkami.

Ruský vůdce přijel do Mongolska vyjednávat o plynovodu, který by doplnil současné vedení Síla sibiře, přes nějž by měl z Jamalské oblasti na severu Ruska proudit plyn právě do Mongolska. Stávající plynovod příštího roku totiž dosáhne maximální kapacity. Nový plynovod by měl kromě Mongolska zásobovat také Čínu.

To je však největší problém, který zatím brání dalšímu pokračování stavby. Peking totiž trvá na tom, aby cenu plynu Rusko stanovilo podle vnitrozemských tarifů. To se však Moskvě nelíbí, protože ty činí pouhou čtvrtinu současné ceny.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXkoWfSbsAAMNAe
Zahraniční

Další tajfun ničí čínské pobřeží. Údajně je nejsilnější za posledních 75 let

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu