neděle 7. července 2024

Putin se vydal do Mariupolu. Byl to dvojník, spekulují odborníci

Ruský prezident Vladimir Putin prý navštívil ukrajinský Mariupol, který jeho vojáci zničili, zkontroloval nově postavené byty, spontánně rozmlouval s dojatými majiteli nových bytů a prohlédl si filharmonii.

FrpmV7XXgAAvnrF

Spekulace, že Putin má dvojníka, nabírají na síle.
Zdroj: Twitter

  • Spekulace, že Putin má dvojníka, nabírají na síle.
  • Zdroj: Twitter

Doprovázel ho vicepremiér Chusnullin a vysvětloval mu, jak Rusko pomáhá místním obyvatelům a podnikatelům a co všechno už se stihlo opravit. To píše oficiální ruská propaganda.

Objevilo se ale také video, které odvysílaly RIA Novosti, ihned poté jej stáhla a nahradila novou verzí. Na té už není slyšet ženu, která křičí: "Nic z toho není pravda, je to všechno jen divadýlko!“

Hlavně sociální sítě řeší, že na záběrech nejsou skuteční obyvatelé města. Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko oznámil na svém telegramovém účtu, že v propagandistickém videu je Jekatěrina Tlotkova a její manžel Dmitrij, kteří po bombardování rabovali. Další je Alexey Bondarenko přezdívaný Chemik, přítel rodiny Traykových. Nikolaje Traykova a jeho otce Dmitrije Traykova zachycuje další záběr.

Řada novinářů, odborníků i mnoho uživatelů sociálních sítí si je ale jistá: Putin za sebe poslal dvojníka.

Běloruská opoziční novinářka Hana Ljubaková poukázala na to, že je nepravděpodobné, že by si Putin troufl řídit v nočním Mariupolu, aniž by předtím nechal zastavit dopravu. Když projíždí Moskvou, vyklízí policie ulice široko okolo.

Podle expertů na Rusko se Putin se od nástupu pandemie covidu-19 straní lidí a všechny návštěvy musí projít dvoutýdenní karanténou. I od nejbližších spolupracovníků si udržuje odstup symbolizovaný dlouhým stolem, při jednání s nižšími šaržemi režimu upřednostňuje videokonference.

Podle Anderse Åslunda je ze srovnání víkendových záběrů s fotkami pořízenými o dva dny dříve na videokonferenci jasné, že v Mariupolu byl dvojník.

Souhlasí i analytička Maria Zolkina. „Ten samý Putin, který u stolu sedí dvacet metrů od ostatních, teď náhle letí do válečné zóny? Směšné.“

O existenci Putinových dvojníků se spekuluje už dlouho. Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov věří, že jsou nejméně tři. Přiznávají to i některé ruské opoziční zdroje s tím, že Putin dvojníky nepoužívá pouze při veřejných vystoupeních.

Související

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin

53755372564_04af159c19_b
Zahraniční

Nový premiér zatočil s deportacemi. Migranti do Rwandy neodjedou

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

profimedia-0887232965
Zahraniční

Putin bere Trumpovy výroky o konci války vážně. Do Moskvy za ním letí Orbán