čtvrtek 17. října 2024

Putin pravděpodobně vyrazí do Brazílie na G20. Zatkne jej tamní policie?

Mluví se o tom, že by Vladimir Putin měl odletět na summit G20 do Brazílie. Přestože Kreml tuto skutečnost ještě nepotvrdil, spekuluje se o tom, zda z Ria odletí s pouty na rukou.

45835181021_c405e02af5_b (1)

Vladimir Putin možná dorazí na summit G20 do brazilského Ria
Zdroj: Flickr

  • Vladimir Putin možná dorazí na summit G20 do brazilského Ria
  • Zdroj: Flickr

Ruský prezident Vladimir Putin by se mohl zúčastnit summitu zemí G20, který se koná v polovině listopadu v brazilském Rio De Janeiru. Pokud cestu potvrdí, je reálná možnost, že by se mohl vystavit riziku zatčení na základě zatykače od Mezinárodního trestního soudu (ICC), který by na něj vydán v souvislosti s únosy ukrajinských dětí do Ruska, loni v březnu. K zatčení šéfa Kremlu vyzval ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin, který připomněl, že Brazílie je smluví stranou Římského statutu ICC, takže je povinna ruského prezidenta zadržet. Pokud by se tak nestalo, vznikl by podle Kostina precedenc, kdy by si obvinění politici mohli svobodně jezdit po světě.

K zatčení však pravděpodobně nedojde, ani kdyby Putin do Brazílie dorazil. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva už dříve uvedl, že brazilská vláda o zatykači rozhodovat nebude. Na předchozím summitu v Novém Dillí, kde Rusko zastupoval ministr zahraničí Sergej Lavrov, da Silva uvedl, že Putin v jeho zemi rozhodně zatčen nebude. Ostatně nestalo se tak ani v Mongolsku, kde byl Putin na návštěvě před nedávnem.

Brazílie prokazuje dlouhodobě proruský postoj. Sám da Silva často kritizuje Spojené státy i země Evropské unie za dodávky zbraní Ukrajině a sám podobnou činnost své země odmítl. Často také vyzývá ke společnému jednání západních zemí, Ukrajina a Ruska.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma

lugu-lake-8679121_640
Zahraniční Video

Pozorovatel velryb strávil na moři týdny bez jídla, teď bojuje o život v nemocnici

Military_Band_of_Korean_People's_Army_at_VDNKh_in_Moscow
Zahraniční

Severokorejci v ruských barvách. Svět nové spojenectví tvrdě kritizuje