neděle 7. července 2024

Putin podepsal s KLDR obrannou dohodu. Pro stejnou dorazil do Vietnamu

Cílem asijské cesty Vladimira Putina bylo obnovení strategických dohod o vojenské pomoci v případě napadení jinou zemí. Takovou smlouvu podepsal v KLDR a podepíše i ve Vietnamu, kam už dorazil.

profimedia-0883066902

Vladimir Putin dorazil dnes večer do Vietnamu.
Zdroj: Profimedia

  • Vladimir Putin dorazil dnes večer do Vietnamu.
  • Zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin podle oficiálních zdrojů podepsal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem strategickou dohodu o vojenské pomoci, která spočívá ve vzájemné podpoře pro případ, že by některou z obou zemí napadly cizí armády. Podobná smlouva už mezi Ruskem a KLDR byla vytvořena v minulosti několikrát, ovšem ta poslední je datována rokem 2001. Podle Putinova zahraničněpolitického poradce Jurije Ušakova bylo zapotřebí dokument aktualizovat vzhledem k aktuálním geopolitickým souvislostem. Ušakov zdůraznil, že dokument není namířen vůči konkrétní zemi a má čist obranný charakter.

Svou návštěvu Severní Koreji poté Putin, po devíti hodinách, ukončil. Podle plánu odcestoval do Vietnamu, kde se setká se špičkami této další komunistické země. V Hanoji by pak měl podepsat stejnou dohodu jako v Pchjongjangu.

Celá situace je pikantní ideologickým faktem, že sám Putin, ač v minulosti členem Komunistické strany Sovětského svazu, vystupuje jako zbožný člověk a odpůrce komunismu, počítá mezi své největší přátele právě asijské země, kde je u moci komunistická strana, které nezřídka kdy čerpá z leninismu i stalinismu.

Autor: Jan Skala

Související

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin

profimedia-0887586723
Zahraniční

Fico ocenil Orbána za moskevskou anabázi. Vyhlásil také boj liberalismu

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

profimedia-0887232965
Zahraniční

Putin bere Trumpovy výroky o konci války vážně. Do Moskvy za ním letí Orbán