pátek 20. září 2024

Západ nikdy ničeho nedosáhne, prohlásil Putin

Putin v proslovu k výročí "zvláštní vojenské operace" na Ukrajině tvrdil, že se Kyjev pokoušel shromažďovat biologické a jaderné zbraně. „Udělali jsme vše proto, abychom tento problém vyřešili pokojně,“ řekl Putin.

Vladimir Putin.

Vladimir Putin uznal, že v Moskvě útočili islamisté, spojnic na Ukrajinu se ale zatím nevzdal.
Zdroj: Atlantic Council

  • Vladimir Putin uznal, že v Moskvě útočili islamisté, spojnic na Ukrajinu se ale zatím nevzdal.
  • Zdroj: Atlantic Council

Západ se snaží situaci na Ukrajině rozšířit v celosvětový konflikt,“ prohlásil Putin v proslovu tři dny před výročím války na Ukrajině. „Ze všeho nás obviňují, ale Západ nikdy ničeho nedosáhne,“ nechal se slyšet šéf Kremlu. „Pravda je na naší straně.

Putin oznámil, že Rusko odstupuje od smlouvy Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Spojené státy již dříve informovaly o tom, že tuto smlouvy Rusko nedodržuje.

Západní země sankcemi vůči Rusku trestají sami sebe,“ zmínil Putin. Svou tezi vysvětlil zvyšováním cen v okolních zemích, uzavíráním evropských firem a energetickou krizí.

Ruský prezident řekl, že od 19. století se Západ pokouší vytrhnout historicky ruskou zemi od Ruska, co se nyní „nazývá Ukrajina“. „Historie se opakuje,“ prohlásil Putin a dodal, že Západ financoval revoluci na Ukrajině v roce 2014, díky které se v Kyjevě rozmohla rusofobie a extrémní nacionalismus.

Dále tvrdil, že se Rusko pokusilo urovnat konflikt v oblasti Donbasu mírovými prostředky. Putin dále zmínil separatistické ukrajinské regiony Doněck a Luhansk, jejich obyvatele nazval ruskými bratry a sestrami. „Nyní jsme opět spolu a to znamená, že jsme ještě silnější než dřív,“ uvedl.

Závazek západních zemí, že chtějí mír, nazval ruský prezident „podvodem“ a „krutou lží“. Putin prohlásil, že Kyjev se pokoušel shromažďovat biologické a jaderné zbraně. „Udělali jsme vše proto, abychom tento problém vyřešili pokojně,“ řekl Putin.

Pro naše předky a budoucnost našich dětí a vnoučat, za obnovení historické spravedlnosti, za to naši hrdinové bojují,“ řekl Putin. „Všichni chápeme, já chápu, jak nesnesitelně těžké je to nyní pro manželky, syny, dcery padlých vojáků, jejich rodiče, kteří vychovali hodné obránce vlasti,“ komentoval. Ruský prezident se v projevu zavázal vytvořit zvláštní vládní nadaci, jejímž úkolem bude poskytovat cílenou pomoc účastníkům tzv. zvláštní vojenské operace a jejich rodinám.

Putin mluvil o budoucích ekonomických plánech. Hovořil o rozšíření dálnic z Moskvy do Kazaně a Mongolska a Číny, aby se značně zlepšila ruská spojení s východní Asií. Putin chce vytvořit koridor pro lepší spojení s Indií, Íránem a Středním východem. Součástí jeho plánů je také modernizace železnic a zlepšení severních lodních tras.

Kromě války na Ukrajině mluvil o LGBTQ komunitě. „Rodina znamená spojení mezi mužem a ženou. Západ toto zpochybňuje. Musíme chránit naše děti před degradací a degenerací. Nepolevíme,“ deklaroval Putin.

Projevu se účastnila celá řada vrcholných ruských státníků v čele s ministrem obrany Sergejem Šojgu, bývalým prezidentem a premiérem Dmitrijem Medveděvem, ministrem financí Antonem Siluanovem, a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Zástupci zahraničních médií, kteří jsou v Rusku považováni za „agenty“, nebyli na projev pozváni.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: BBC

Související

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu