pátek 20. září 2024

Putin má soupeře. Vězněný nacionalista Girkin to myslí s kandidaturu vážně

Igor Girkin rozhodně není loutkovým kandidátem, ovšem je otázka, kolik má šanci ve volbě ruského prezidenta uspět, navíc z vazební cely.

14686053165_295cd093af_z_H0asHSL.width-800

Igor Girkin by chtěl být ruským prezidentem.
Zdroj: Flickr

  • Igor Girkin by chtěl být ruským prezidentem.
  • Zdroj: Flickr

Volby prezidenta Ruské federaci by nemusely být tak jednoznačnou záležitostí, kdy dosavadní hlava státu Vladimir Putin s přehledem porazí všechny kandidáty, kteří budou předem odsouzení k prohře. Do celé věci chce zasáhnout také nacionalista Igor Girkin, který má šanci oslovit jiné voliče, než jsou sympatizanti Vladimira Putina. Věc má jeden háček. Girkin je už od léta ve vazbě, kdy čelí obvinění z podněcovaní k extremismu.
Girkin je totiž nejen Putinovým kritikem, ale také horlivým zastáncem války proti Ukrajině. Současného prezidenta kritizuje za příliš měkký přístup a dává mu za vinu současnou situaci, kdy celá záležitost na Ukrajině usnula ve fázi poziční války. Girkin kandidaturu na prezidenta oznámil dopisem z vazby, kde bude minimálně do Vánoc. Svým stoupencům v dopise zpoza mříží uložil za úkol sesbírat dostatečný počet podpisů k tomu, aby se mohl účastnit voleb. Už na konci srpna vzkázal, že by byl lepším prezidentem než Putin.
Současně věznění však není jeho jediným kontaktem s žalářem. Před rokem jej v nepřítomnosti odsoudil soud v Nizozemsku k doživotnímu trestu kvůli podílu na vraždě bezmála tří stovek lidí ze sestřeleného letadla nad Ukrajinou v roce 2014.

Autor: Jan Skala

Související

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

Anura_Kumara_Dissanayake_2023
Zahraniční

Krizí zmítaná Srí Lanka volí prezidenta. Nejvíce šancí má opoziční komunista