neděle 6. října 2024

Putin je vrah! Po celém světě lidé uctívají Navalného, v Rusku se ve velkém zatýká

Praha, Londýn, Bělehrad, Jerevan, Oslo, Tallin, Paříž, Riga, Berlín – to jsou jen některá města, kde se spontánně začali scházet lidé před ruskými ambasádami. Mají transparenty s nápisy Putin je vrah! nebo Osvoboďte ruské politické vězně.

riga.jpg

Riga.
Zdroj: X

  • Riga.
  • Zdroj: X

S každou minutou přibývají další lidé, kteří chtějí uctít Navalného památku. Přinášejí také květiny, vzkazy a zapalují svíčky. Před mnoha ambasádami jsou už tisíce lidí.

V Rusku to vře, v řadě měst lidé demonstrují kvůli smrti Alexeje Navalného. V Moskvě i jiných městech proti nim zasahuje policie. Zatkla už řadu lidí.

V ruské Kazani zase označila policie položení květin na památku Navalného za nepovolenou akci a vyhnala lidi od památníku obětem politických represí, ale také z dalších míst.

V Jekatěrinburgu policie likviduje květiny, které lidé přinášejí.

V ostatních zemích je situace o poznání klidnější. Unisono znějí hlasy žádající, aby se ulice, v nichž sídlí ruské ambasády nebo konzuláty, přejmenovaly po Navalném.

Na jednom z transparentů před berlínskou ambasádou stojí: „Kdy budeš mít aneurysma, ty parchante?“ Otázka míří na ruského prezidenta a souvisí s příčinou Navalného smrti, kterou původně naznačovala vězeňská služba.

Lidé vyšli do ulic a vydali se k ruským ambasádám také v polské Varšavě, v izraelském Tel Avivu, v bulharské Sofii, gruzínském Tbilisi, scházejí se také v Praze, Berlíně či Londýně. V Paříži akci ukončila policie. Tisíce lidí jsou v arménském Jerevanu, norském Oslu, estonském Tallinu, lotyšské Rize nebo v srbském Bělehradě. Tam lidé skandují "Putin – chuj-lo!"

V litevském Vilniusu hoří svíčky před památníkem obětem sovětského režimu. Květiny se objevily u ruského konzulátu v kazašské Almaty.

Související

GZEHHHmXQAADbwO
Zahraniční

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

GZBZmTZWwAAEHNw
Zahraniční

Strach o demokracii? Ve Vídni se protestovalo proti vítězi voleb

GY6peJ3WAAAwvSX
Zahraniční

Argentinští studenti vyšli do ulic. Nelíbí se jim škrty pro univerzity