Putin je v pasti. Severokorejci v Rusku se nelíbí ani jeho spojencům

Běloruský prezident Lukašenko nevěří, že by Vladimir Putin požádal Kim Čong-una o vyslání jeho vojsk. Severokorejci se ale už cvičí na ruském území.

profimedia-0916124222

Severokorejci se už údajně cvičí v Rusku.
Zdroj: Profimedia

  • Severokorejci se už údajně cvičí v Rusku.
  • Zdroj: Profimedia

Přítomnost vojáků Severní Koreje v Rusku a jejich možné nasazení do bojů na Ukrajině, se stalo velice ožehavým tématem. A to nejen pro Ukrajinu, pro níž by to znamenalo výraznou posilu ruských sil, ale i pro samotného ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko totiž vyjádřil názor, který sdílí většina západních lídrů a to, že nasazení těchto asijských jednotek do bojů, by bylo významnou eskalací konfliktu a záminkou pro Severoatlantickou aliancí, aby do války vstoupila.

Sám Lukašenko však vyslání severokorejských vojsk na Ukrajinu nevěří a Kreml se k tomuto tématu nevyjadřuje. Informace o tom pocházejí zejména z jihokorejských a ukrajinských zdrojů a samotná aliance je zatím nepotvrdila. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj například tvrdil, že vojáci KLDR se už do bojů zapojili, což se rovněž nepotvrdilo.

Kyjev však už naznačil, že očekává silnou reakci od Jižní Koreji, pokud by se prokázala přítomnost Severokorejců v ruských uniformách. Naznačil tak tím, že by Soul mohl na oplátku Ukrajině poskytnout své síly.

Autor: Jan Skala

Související

ukrajinská nemocnice
Domácí

Česko posílá Ukrajině 20 milionů na podporu zdravotnictví

179459960_1363798557346673_9088929111300828620_n
Domácí

Českého novináře Gruzínci propustili. Jsem v bezpečí ve Varšavě, napsal

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko
Zahraniční

Bělorusko vyhlásilo prezidentské volby. Lukašenko chce znovu kandidovat

profimedia-0925347269
Zahraniční

EU chce ustanovit loutkovou vládu, tvrdí Orbán. Jeho podpora klesá