čtvrtek 19. září 2024

Putin chce náš Gotland, zní ze Švédska. Bere hraniční bóje, tvrdí zase Estonci

Že by Gotland mohl být ruský, takovou myšlenku vyřkl šéf švédské armády. Vedla ho k tomu zpráva o chystané revizi hranic teritoriálních vod, kterou požaduje Rusko.

Visby_panorama_från_klinten

Hlavní město Gotlandu Visby.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Hlavní město Gotlandu Visby.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Rusko zaskočilo svět, když navrhlo revizi a posun hranic teritoriálních vod v Baltském moři. Finsko se proti tomu ohradilo, Litva návrh označila za provokaci, Švédsko mlčelo. Až později přišlo se šokujícími závěry, které přednesl velitel švédské armády Micael Bydén. Podle něho má Moskva, konkrétně dokonce přímo ruský prezident Vladimir Putin, zálusk na největší švédský ostrov Gotland. Ten totiž leží v Baltském moři mezi pevninským Švédskem a ruskou Kalinigradskou oblastí.

Rusko následně zprávy o posunu hranic teritoriálních vod dementovalo a zprávu smazalo z oficiálních webových stránek, dotčené skandinávské a pobaltské země ale tento krok stále považují za provokaci ze strany Moskvy. „Baltské moře se nesmí stát Putinovým hřištěm, kde bude děsit členy NATO,“ zmínil šéf švédských vojsk.

Problémy hlásí i Estonsko. Tamní pohraniční stráž uvedla, že ruské jednotky odstranily hraniční bóje z řeky Narvy, která protéká mezi oběma zeměmi a ústí do Finského zálivu. Estonská vláda už o incidentu jedná s příslušnými úřady v Moskvě.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu