sobota 5. října 2024

Putin bude znovu kandidovat, prezidentské volby jsou však jen formalita

Kolem ruského vůdce Vladimira Putina už vyrostl kult osobnosti skoro jako za Stalina. Ostatně krvavý diktátor byl jediný, kdo strávil jako vůdce Ruska ve funkci delší čas než Putin.

Владимир_Путин_в_МДК__Валдай__(2023)

Dostane Vladimir Putin v Ulánbátaru želízka?
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Dostane Vladimir Putin v Ulánbátaru želízka?
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože Vladimiru Putinovi končí jeho prezidentský mandát a nově by měl funkci zastávat jiný politik, jako tomu bylo před lety v případě Dmitrije Medveděva, rozhodl se současný vládce Kremlu kandidovat na post hlavy Ruska znovu. Alespoň tak to vypadá podle informací, které unikly z okruhu jeho blízkých spolupracovníků. Ti už údajně začali připravovat kampaň, přestože je jasné, že pokud se Putin o prezidentský úřad bude znovu ucházet, vítězství má jisté.

Putina podporuje nejen strana Jednotné Rusko, která má ve Státní dumě většinové zastoupení, ale i druhá nejsilnější politická síla v zemi, komunisté. Je sice možné, že jiné strany najdou protikandidáta, jeho šance však budou nulové. Podle průzkumů zveřejněných Kremlem má Putin mezi obyvateli Ruska více než osmdesátiprocentní podporu.

Dvaasedmdesátiletý rodák z Leningradu převzal prezidentský úřad 31. prosince 1999 po Borisovi Jelcinovi. Půl roku nato se stal prezidentem a funkci vykonával do května 2008, kdy jej nahradil Dmitrij Medveděv a Putin byl předsedou vlády. Do prezidentského úřadu se vrátil v roce 2012. Od říjnové revoluce v roce 1917, která svrhla carský režim, je druhým nejdéle sloužícím vůdcem Ruska. Déle ve funkci už byl pouze Josif Stalin.

Autor: Jan Skala

Související

GY4QliwW4AAQCLy
Zahraniční

Ukrajinci se stáhli z Vuhledaru. Už začínají počítat s územními ztrátami

Yelena_Välbe_in_2021_-_01
Zahraniční

Jak vrátit ruský sport na scénu? Hoďte bombu na Londýn, radí šéfka lyžařů

3234710388_5ca9ea8cd1_b
Zahraniční Válka na Ukrajině

Rusko zvýší válečné výdaje, dá na ně skoro půlku státního rozpočtu

GYp1egWWwAEP8K4
Zahraniční

Duda má problém. Za účast na Zemanově večírku ho tepe polská vládnoucí klika