neděle 7. července 2024

Putin bere Trumpovy výroky o konci války vážně. Do Moskvy za ním letí Orbán

V pátek se setká maďarský premiér Viktor Orbán s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ačkoliv šéf Kremlu řekl, že příměří, tak jak jej navrhl Orbán Ukrajině, nepřijme. Spíše se kloní ke slovům Donalda Trumpa.

profimedia-0887232965

Vladimir Putin na tiskové konferenci v kazachstánské Astaně.
Zdroj: Profimedia

  • Vladimir Putin na tiskové konferenci v kazachstánské Astaně.
  • Zdroj: Profimedia

Jen co maďarský premiér Viktor Orbán ukončil návštěvu Ukrajiny, kde prezidenta Volodymyra Zelenského požádal o příměří v současné válce, sejde se předseda maďarské vlády zítra s druhou stranou a to přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Předseda Evropské rady Charles Michel už prohlásil, že Orbán, ač je Maďarsko nyní předsednickou zemí Evropské unie, nemá mandát s Putinem jednat jménem Bruselu. Někteří evropští politici Orbánovu cestu kritizují. Polský premiér Donald Tusk se dokonce na sociálních sítích svého maďarského protějška zeptal, zda cestu myslí skutečně vážně.

Putin však mezitím na tiskové konferenci v Astaně prohlásil, že takové příměří, o jakém Orbán jednal v Kyjevě ze Zelenskym, Rusko nepřijme. Podle něho by bylo výhodné akorát pro Ukrajinu. Kreml, jak jeho šéf uvedl, příměří neuzavře dokud neudělá Ukrajina takové kroky, které by byly nezvratné a pro Moskvu přijatelné. Těmi kroky Putin myslel postoupení čtyř oblastí na východě Ukrajiny Rusku a vzdání se snah vstoupit do NATO.

Naopak, co Putin označil jako krok k možnému ukončení války, jsou slova kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa, který řekl, že zná způsob, jak celou situaci řešit. Co konkrétního Trumpův plán obsahuje, údajně Putin neví. "Že je pan Trump připraven a ochoten ukončit válku na Ukrajině, bereme zcela vážně," uvedl Putin na tiskové konferenci.

Autor: Jan Skala

Související

243437235_2359893500813947_1343057921379954197_n
Zahraniční

Patrioti pro Evropu mají splněno. Mohou se stát plnohodnotnou frakcí

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_29
Zahraniční

Konec války je možná na dosah. Hamás přijal americký jednací návrh

53755372564_04af159c19_b
Zahraniční

Nový premiér zatočil s deportacemi. Migranti do Rwandy neodjedou