čtvrtek 17. října 2024

Pulp Fiction slaví 30 let. Vrací se do českých kin

Kultovní snímek Quentina Tarantina slaví 30 let od premiéry. Diváci si Pulp Fiction mohou připomenout na velkém plátně.

Záběr z filmu Pulp Fiction

Záběr z filmu Pulp Fiction
Zdroj: Miramax Films

  • Záběr z filmu Pulp Fiction
  • Zdroj: Miramax Films

V říjnu 1994 vstoupil do kin druhý film Quentina Tarantina s názvem Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Kriminální drama s hvězdným obsazením v čele s Johnem Travoltou, Umou Thurman, Samuelem L. Jacksonem a Brucem Willisem, se stalo nejen komerčním trhákem, ale i kulturním fenoménem.

Snímek byl natočen s rozpočtem menším než 10 milionů dolarů, ale v kinech vydělal přes 100 milionů. Pulp Fiction vyhrálo Zlatou palmu na festivalu v Cannes a získal sedm nominací na Oscara, včetně kategorie Nejlepší film. Tarantino a Roger Avary si odnesli Oscara za nejlepší scénář. Film proslavil Tarantinův jedinečný styl plný chytrých dialogů, násilí a odkazů na popkulturu.

Pulp Fiction také přinesl comeback pro Johna Travoltu, který ztvárnil postavu nájemného vraha a v nezapomenutelné scéně tančil s Umou Thurman. Quentin Tarantino, rodák z Knoxville v Tennessee, začal svou režijní kariéru v roce 1992 s rovněž kultovním filmem Gauneři. Po obrovském úspěchu Pulp Fiction se Tarantino stal jedním z nejvlivnějších filmařů své generace.

Při příležitosti 30. výročí bude snímek uveden i v českých kinech. Pulp Fiction uvede mimo jiné řetězec kin Cinestar, Kino Aero a Světozor a řada městských kin. Většina projekcí je stanovena mezi 17. až 22. říjnem.

Autor: Šimon Mitro

Související

atomový výbuch
Zahraniční Výročí

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem

Oscar Wilde
Ostatní Výročí

Před 170 lety se narodil Oscar Wilde. Za homosexualitu skončil za mřížemi

Anna Kendrick v thrilleru Woman of the Hour
Film a TV Streaming

Říjen na streamu: Zbytek měsíce ve znamení thrillerů a australského Kanclu

LUKE-PERRY-FB-050319
Film a TV

Dylan z Beverly Hills by oslavil 58. narozeniny. Osud mu však tolik času nedal