Půl miliardy korun půjde na dotřiďování odpadů

Třídění a chemická recyklace odpadů bude podpořena dotacemi ve výši půl miliardy korun.

plast

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Ministerstvo životního prostředí oznámilo nové výzvy z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP), které podporují inovativní projekty v oblasti třídění, dotřiďování odpadů a chemické recyklace. Cílem je přispět k udržitelnému oběhovému hospodářství a efektivnímu využívání zdrojů.

První výzva v hodnotě 250 milionů korun směřuje k výstavbě nebo modernizaci třídicích a dotřiďovacích linek pro separaci ostatních. K získání podpory je zapotřebí, aby minimálně 30 procent vytříděného odpadu směřovalo k materiálovému využití. Druhá výzva s alokací 200 milionů korun podporuje chemickou recyklaci odpadů, zejména směsných plastových odpadů, přičemž minimálně 70 procent výstupů musí směřovat k následnému materiálovému využití.

Inovativní a udržitelná řešení pomohou například obcím, veřejnoprávním institucím, školám či zájmovým sdružením, ale také podnikatelům nebo firmám. Pokud si nastaví správné podmínky a budou mít moderní vybavení, může se odpad stát velmi užitečným zdrojem energie,” uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Výzvy jsou otevřeny pro širokou škálu žadatelů, včetně obcí, institucí, výzkumných organizací a podniků.

Hladík uvedl, že v roce 2024 budou vyhlášeny výzvy také na podporu sběrných dvorů, odděleného sběru a svozu odpadů, výstavbu či modernizaci bioplynových stanic, re-use center, vratných obalů, nádobí a kompostérů. Celková alokace těchto výzev bude činit jednu miliardu korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie