neděle 7. července 2024

Půjde Gruzie ukrajinskou cestou? V zemi se podle tajných služeb chystá převrat

Něco podobného, jako byl Euromajdan před 10 lety na Ukrajině, se má v nejbližší době odehrát v Gruzii. Alespoň to tvrdí tamní tajné služby.

Georgian_flag_in_Tbilisi

Gruzie.
Zdroj: pixabay.com

  • Gruzie.
  • Zdroj: pixabay.com

Ještě tento rok by mohl Gruzii, jednu z postsovětských republik, vypuknout státníh převrat. Alespoň tak o tom informuje státní bezpečnostní služba SSSG s tím, že se připravuje puč podle modelu ukrajinského Euromajdanu z roku 2013, který by v Gruzii měl znovu na výsluní vynést bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho. Ten si v současné době odpykává trest za zneužití pravomocí a ublížení na zdraví. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je však vězněm režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle tajných služeb má puč provést velitel vojenské rozvědky Kyryl Budanov a zainteresované do něho mají i být i cizí státy.

Záminkou podle SSSG bude zamítavý postoj Bruselu k členství Gruzie v Evropské unii. Tento neúspěch by měl padnout na hlavu vládnoucí strany Gruzínský sen, což by mělo vygradovat ve veřejné nepokoje. Na plánovaný převrat už údajně nyní cvičí na ukrajinsko-polské hranici mohutná skupina bojovníků gruzínského původu.

Strana Gruzínský sen má s Moskvou mnohem přátelštější vztahy než bývalý prezident Saakašvili. Ačkoliv země oficiálně v současném rusko-ukrajinském konfliktu podpořila Kyjev, k protiruským sankcím se nepřipojila.

Autor: Jan Skala

Související

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin

profimedia-0887586723
Zahraniční

Fico ocenil Orbána za moskevskou anabázi. Vyhlásil také boj liberalismu

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

profimedia-0887232965
Zahraniční

Putin bere Trumpovy výroky o konci války vážně. Do Moskvy za ním letí Orbán