sobota 27. července 2024

Ptákem roku je rehek domácí

Česká společnost ornitologická zvolila ptákem roku 2023 rehka domácího.

rehek domácí

Samička rehka domácího
Zdroj: ČSO / Ludmila Korešová

  • Samička rehka domácího
  • Zdroj: ČSO / Ludmila Korešová

Po polákovi velkém přebírá titul pták roku rehek domácí. Každoročně vyhlašuje ptáka roku Česká společnost ornitologická (ČSO). Oceněním chce ČSO upozornit na význam běžných druhů ptáků, jež se vyskytují na území České republiky.

Kdysi vysokohorský druh, rehek domácí, s šedým nebo černošedým zbarvením a nápadným rezavým ocasem, se vyznačuje hned několika zajímavými rysy. Pták známý též jako „kominíček“ má schopnost adaptace na život v lidských sídlech, což mu umožňuje prosperovat v městském prostředí. „Rehek domácí obývá velkou škálu stanovišť, od městského prostředí až po vysokohorská suťoviště. Zvlášť si oblíbil lidská sídla, ať už rušná centra měst, poklidné vesnické návsi i samostatně stojící usedlosti, hájenky, seníky, kůlny či horské chaty,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO.

V souvislosti s oteplováním klimatu se také mění jeho migrační chování a část populací se snaží přezimovat i v Česku, což je pravděpodobně spojeno s oteplováním planety. Ornitologové vyzývají veřejnost k zapojení do kampaně Rehci v zimě, která probíhá od prosince 2023 do února 2024.

Cílem je shromáždit data o zimním výskytu rehků a získat lepší porozumění jejich chování během této sezóny. Účastníci mohou zaznamenávat svá pozorování v databázi ČSO a zároveň se zapojit do soutěže s možností získat ceny. „Během kampaně Rehci v zimě posbíráme cenné informace, které by jinak nebylo možné v takovém rozsahu získat. Zapojit se může každý, i bez předchozích zkušeností,“ vybízí Eliška Konopáčová, koordinátorka občanské vědy v ČSO.

Autor: Šimon Mitro

Související

Sýček obecný
Domácí Fauna

Plzeňský kraj zachraňuje ohroženého sýčka

Šatovník šarlatový
Zahraniční Fauna

Havajským ptákům hrozí vyhynutí. Zachránit je mohou modifikovaní komáři

Čapí černí ze Zoo Děčín se i na stará kolena stali rodiči.
Ostatní Fauna

V Zoo Děčín mají čápátko staří čápi černí. Ve volné přírodě by už byli mrtví

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů