pondělí 16. září 2024

Ptačí chřipka je po pěti měsících znovu v Česku

Po pětiměsíčním klidu se v České republice objevil nový případ ptačí chřipky. Nákaza byla potvrzena v malochovu drůbeže na Českokrumlovsku.

slepice

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

V České republice byl po pěti měsících potvrzen nový případ ptačí chřipky. Nákaza byla zjištěna v malochovu drůbeže v obci Brloh na Českokrumlovsku v Jihočeském kraji. Potvrzení výskytu přišlo z vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha (SVÚ), avšak status ČR jako země prosté ptačí chřipky zůstává neohrožený, protože se nákaza vyskytla pouze v malochovu bez komerčního trhu.

Původně osm slepic v malochovu vykazovalo klinické příznaky ptačí chřipky. Krajská veterinární správa zahájila vyšetřování, které odhalilo přítomnost vysoce patogenního viru H5. Vzhledem k tomu, že chovatel neuvádí drůbež na trh, nebudou vyhlašována uzavřená pásma kolem zasaženého chovu.

Veterinární úřady doporučují chovatelům dodržovat přísná pravidla biologické bezpečnosti, včetně ochrany drůbeže před kontaktem s volně žijícími ptáky. Tento případ je jedním z 28 ohnisek ptačí chřipky v letošním roce u nás, přičemž poslední ohnisko bylo zaznamenáno v březnu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

Nové stoupací pruhy
Domácí

Nebezpečný úsek mezi Libínským sedlem a Prachaticemi dostal nové pruhy

ovce
Domácí

Třetí případ katarální horečky ovcí byl potvrzen v Karlovarském kraji