pátek 18. října 2024

Psychoaktivní látky bude kontrolovat potravinářská inspekce

Dozor v restauracích, kavárnách, barech a nad prodejem psychoaktivních látek bude zajištovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontrolovat bude také uvádění nových psychoaktivních látek na trh.

hhc-p-co-to-je-a-jake-ma-ucinky

Ilustrační foto.
Zdroj: web prodejce

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: web prodejce

Prezident Petr Pavel dnes podepsal novelu zákona o návykových látkách. Ta umožní jejich rychlé posuzování a zařazení na seznam psychomodulačních látek, které se nesmí prodávat osobám mladších 18 let. Děti si už nebudou moci koupit tyto látky v automatu ani v e-shopu.

Na jaký seznam zařadit konkrétní látku budou řešit odborníci pod vedením Ministerstva zdravotnictví ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a Úřadem vlády. Návrh vždy bude muset schválit vláda.

„Konečně bude možné regulovat dostupnost psychoaktivních látek pro mladistvé. Není správné, aby látky jako HHC byly volně dostupné dokonce i pro děti v automatech u škol a podobně. Jsem rád, že dozorovým orgánem nad touto novinkou bude právě Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která dlouhodobě funguje velmi dobře,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Zároveň se ministři zdravotnictví a zemědělství dohodli na sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v otevřeném stravování, a to pod resort zemědělství. SZPI už od roku 2015 kvalitně zajišťuje dozor v tisících provozovnách, jako jsou restaurace, kavárny, bary, občerstvení, tedy i v provozovnách s vysokým rizikem.

„Ochrana zdraví spotřebitelů je každodenní práce Státní zemědělské potravinářské inspekce. Ověřuje bezpečnost pokrmů, mikrobiologii, hygienu provozní i osobní. Navíc inspektoři kontrolují i falšování potravin a klamání spotřebitele. Sjednocení dozoru pod jednu instituci tedy dává smysl a bude dalším zefektivněním dozoru. Jde o pozitivní krok pro provozovatele, kdy inspektoři budou mít jeden metr na všechny, i pro spotřebitele, pro které bude fungovat jeden orgán, na který se můžou obracet,“ řekl ministr Výborný.

V případě epidemiologického šetření vždy krajské hygienické stanice a inspekce spolupracují. Hygienici budou dál kontrolovat takzvané uzavřené stravování, tedy nemocnice, domovy důchodů či školy, kde je navíc nutné zohledňovat zvláštní stravovací požadavky, jako jsou výživová hodnota a složení podávaných pokrmů.

Související

449465739_855625739933521_5397805442739363617_n
Domácí

Ve vietnamské restauraci ležely mrtvé myši. Inspekce provozovnu zavřela

Red chilli
Domácí

Potravinářská inspekce do Česka nepustila přes tunu chilli papriček

ViewImage
Domácí

Další restauraci na Pardubicku zavřela inspekce. Důvody jsou stále stejné

Kaufland
Domácí Zdraví

Kaufland prodával avokáda plná pesticidů. Ta pocházela z Keni