Pro pstruhy netypické růžové zbarvení masa způsobuje přikrmování karotenoidy.
"Má lehké křehké růžové maso, které je o něco pevnější než u lososa," hlásá jeden z prodejců ve své reklamě na síti X. Další pak tvrdí, že jde o skvělou lososovitou rybu, má pravdu, pstruh totiž skutečně patří mezi lososovité. Jeden z e-shopů ho dokonce zařadil mezi mořské ryby
O klamání zákazníků se ale nejedná. Stačí totiž u výrobku napsat, že se jedná o druh oncorhynchus mykiss, tedy o sladkovodního pstruha duháka. Neexistujícího pstruha lososovitého si tak oblíbili i obchodníci. Sázejí totiž na to, že zákazník na obalu typicky růžového filetu už nebude hledat správný latinský název.
„Když jsem nakupovala, ani mě nenapadlo číst složení, viděla jsem jednoduše lososa za dobrou cenu. Až doma jsem zjistila, že mám pstruha,“ potvrdila jedna ze zákaznic s tím, že vědomě by si takovou rybu nepořídila.