pátek 11. října 2024

Psí hrdina zachránil svého pána před tornádem

Cenu za záchranu života mohou u nás získat nejen lidé, ale i psi. V Praze se opět vyhlašovala anketa Statečné psí srdce, ocenění si za loňský rok odneslo dokonce pět psích hrdinů.

Pes zachránce

Statečné psí srdce
Zdroj: Statečné psí srdce

  • Statečné psí srdce
  • Zdroj: Statečné psí srdce

Psi si ocenění zasloužili záchranou lidských životů nebo pomocí nemocným. Pražští pořadatelé ankety rozdávali ceny psím hrdinům podvanácté.

Vedoucímu jihočeské záchranné brigády Pavlu Trollerovi s fenkou bernského salašnického psa Brigitte se v červenci podařilo zachránit lidský život. Kynolog se svojí parťačkou byli společně s dalšími kolegy dobrovolníky povoláni do rozsáhlé pátrací akce za podpory všech složek Integrovaného záchranného systému včetně pátracího vrtulníku. Zhruba po dvou hodinách byla pohřešovaná seniorka nalezena živá a označena spolehlivým štěkotem Brigitte.

Dalším oceněným psím hrdinou je kříženec jménem Broník. Svého pána loni zachránil v obci Hrušky před tornádem. Nic netušící muž byl na své prosklené zahradě, když jeho pes zaznamenal blížící se nebezpečí a rozhodl se ihned jednat. „Prostě se mi zakousl do nohy, stáhl mě na zem a odtáhl od oken. V další chvíli už se sypalo sklo. Bylo to na poslední chvíli, Broník musel vycítit, že se venku děje něco hrozného. Netušil jsem, že má takovou sílu,“ vyprávěl vděčný majitel psa. Broník svého pána zatáhl do bezpečí sklepa, kde cítil, že mu nic nehrozí. Mario přišel o střechu nad hlavou i o svůj vinohrad, ale jen díky svému čtyřnohému příteli nepřišel o život.

Autor: Andrea Jančová

Související

a1_2
Zahraniční Foto

Dolce & Gabbana nabízí parfém pro psy

asistenční pes
Světové dny Zajímavosti

Den asistenčních psů

liška
Domácí Fauna

Česko je již 20 let zemí bez vztekliny. Letos se vyskytla v Polsku

FtXFQYQaEAEE4nA (1).jpg
Ostatní Video

Do metra v New Yorku smí psi jen v tašce. Pejskaři do ní nacpou i bernardýna