neděle 30. června 2024

Pryč s Bidenem, zní od demokratů. Jeho podpora po televizním fiasku skomírá

Donald Trump dokonale využil slabin svého protivníka a Joea Bidena zahnal při televizní debatě do kouta. Některé demokraté by prezidenta rádi z voleb odstavili.

profimedia-0885425548

Joe Biden při televizní superdebatě.
Zdroj: Profimedia

  • Joe Biden při televizní superdebatě.
  • Zdroj: Profimedia

Poté, co současný americký prezident Joe Biden zažil debakl v televizní superdebatě, kde je podle amerických médií Donald Trump roznesl na kopytech, se množí hlasy, aby byl prezident z listopadové volby vyřazen a to i přesto, že Biden vítězně prošel stranickými primárkami, kde se proti němu nepostavil žádný vážný kandidát. Nespokojencům z řad demokratů nahrává do karet fakt, že Biden ještě nebyl oficiálně nominován. Ovšem vítězství v primárkách mu dává silný mandát a podle zvyklostí by musel sám na volební klání rezignovat, aby strana mohla postavit jiného kandidáta. K tomu se však Biden podle svých nejbližších spolupracovníků nechystá.

V debatě, kterou v přímém přenosu odvysílal zpravodajský kanál CNN, zažil podle politologů z celého světa Biden krutou porážku. Jeho odpovědi byly zmatené, sám působil dezorientovaně a věci vysvětloval pouze velmi ztěžka. Toho využil jeho protivník Donald Trump, který neopomněl poukázat na Bidenův věk a tolik diskutovaný zdravotní a duševní stav. Bidenovy spolupracovníci se prezidentův výkon snažili omlouvat nachlazením, ale podle nejrůznějších exit pollů, je jednoznačné vítězství na Trumpově straně. Ostatně i předvolební průzkumy ukazují, že favoritem listopadové volby je právě Trump.

Demokraté doufají, že se Bidenovi ještě podaří nepříznivý vývoj zvrátit na svou stranu. Druhá televizní superdebata se uskuteční 10. září.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0885561067
Zahraniční

Volby Íránu prezidenta nepřinesly. Druhé kolo se bude konat v pátek

GRL7RoEXwAEFECT
Zahraniční

Biden odstoupit nehodlá. Demokraté přiznávají, že sázka na něj byla chyba

profimedia-0885480193
Zahraniční

Írán vybírá nového prezidenta. Lidé se rozhodují mezi tradicí a reformami

GRId_zEWkAAzuPn
Zahraniční

Superdebata: Trump působil energickým dojmem, Biden má údajně virózu