pondělí 20. května 2024

Prvnímu Uganďanovi hrozí trest smrti za homosexualitu

Trest smrti hrozí dvacetiletému Uganďanovi, který měl pohlavní styk s jiným dospělým mužem. Jde o páté obvinění homosexuálů od květnového přijetí zákona.

LGBTQ

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Ugandská legislativa přijatá v květnu, která kriminalizuje homosexualitu, dopadá na první obyvatele. Homosexuální pohlavní styk se v zemi trestá doživotním odnětím svobody. Případ dvacetiletého muže je prvním, u kterého hrozí trest smrti.

Muž je obviněn z „homosexuality s přitěžujícími okolnostmi,“ která se podle nového zákona trestá smrtí. Za přitěžující okolnosti se považuje opakovaná trestná činnost, pohlavní styk s přenosem smrtelné nemoci a styk s nezletilou, starou či postiženou osobou.

Proč trest smrti hrozí právě tomuto dvacetiletému muži není jasné. Jde o první takové obvinění. Právnička obžalovaného odsoudila zákon jako protiústavní.

Spolu s ní zákon odsuzuje také OSN či Amnesty International, které ho označují za hrubé porušování lidských práv. Světová banka v reakci na přijetí zákona pozastavila financování Ugandy.

Uganda patří mezi více než 30 z 54 afrických zemí, kde je homosexualita protizákonná. Další země, které kriminalizují homosexualitu, jsou zvýrazněné v mapě v galerii výše.

Související

profimedia-0874693410
Zahraniční

Papež František podpořil homosexuály. Nadále je však proti ženským kněžím

Dva muži
Zahraniční

Bělorusko vyhlašuje boj sexuálním menšinám. Začne už od škol

pexels-photo-7155684
Domácí

Manželství to nebude. Práva však budou mít skoro totožná jako běžné páry

GCa5XGkXoAApVfi
Zahraniční

Kongo postihly další záplavy. Mrtvých jsou desítky