čtvrtek 19. září 2024

První velkofilm se natáčel na Šumavě. Premiéru měl před 126 lety ve Filadelfii

Film, ve kterém účinkují pouze šumavští ochotníci, vzbudil v Americe obrovské reakce. Premiéru měl první snímek natočený na území Čech 22. listopadu 1897, tedy přesně před 126 lety, v americké Filadelfii.

horicky-film

Hořické pašije přilákaly na Šumavu na konci devatenáctého století americké filmaře.
Zdroj: Facebook

  • Hořické pašije přilákaly na Šumavu na konci devatenáctého století americké filmaře.
  • Zdroj: Facebook

Za vůbec první velkofilm na světě se považuje snímek Hořické pašijové hry, který se natáčel na sklonku devatenáctého století v Čechách, konkrétně v obci Hořice na Šumavě a v Českém Krumlově. Ba starost jej měla zámořská produkce režiséra Waltera W. Freemana, která vytvořila takřka hodinové dílo zachycující monumentální divadelní představení se silným náboženským podtextem. Hráli v něm výhradně šumavští ochotníci, Ježíše Krista ztvárnil Johann Wiltschko a Pannu Marii Anna Wenziegerová.

Tradice pašijových her na Šumavě sahá do začátku devatenáctého století. Tehdy je českokrumlovský gymnazijní učitel Josef Johann Amann přepracoval do té míry, že hořické pašije pozvedl na úroveň velkých náboženských mysterií. V devadesátých letech, kdy americký film, jenž měl jedinečnou událost ve středu Evropy přiblížit zámořským divákům, vznikal, navštěvovalo hořické pašije kolem 80 tisíc návštěvníků.

Do dnešních dnů se film nedochoval a filmoví odborníci jej považují za ztracený. K nalezení nejsou ani původní archivy, i když v roce 2016 se objevily informace, že je film v soukromé sbírce ve Španělsku.

Autor: Jan Skala

Související

Paul Mescal ve filmu Gladiator 2
Film a TV Kino

Upoutávka na Gladiátora 2 bere dech. Ukazuje však příliš mnoho

Joaquin Phoenix
Film a TV Kino

Nejočekávanější film roku? Napoleon ukázal svůj první trailer

9 zraněných při střelbě ve Filadelfii.
Zahraniční

Nejméně 9 lidí zraněno při střelbě ve Filadelfii