středa 3. července 2024

První spurt na Tour ovládl Girmay

Nejdelší trasu v letošním programu Tour de France dokončil nejrychleji Eritrejec Biniam Girmay. Čtyřiadvacetiletý cyklista vyhrál v hromadném spurtu třetí etapu závodu.

Biniam Girmay

Biniam Girmay
Zdroj: Profimedia

  • Biniam Girmay
  • Zdroj: Profimedia

Cyklisty čekala během třetí etapy Tour de France nejdelší trasa celého závodu, 230,8 kilometrů. Během rovinaté etapy, která vedla z Piacenzy do Turína, se závodníci nikam nehnali. Pokus o únik Fabiena Grelliera z týmu TotalEnergies byl brzy dojet, a tak bylo jasné, že o vítězi se rozhodne v hromadném spurtu.

Mezi favority patřil Mark Cavendish, který už tři roky čeká na 35. etapové vítězství ve slavném závodě. Devětatřicetiletý sportovec vybojoval poslední vítězství 9. července 2021 v Carcassone a vyrovnal počet triumfů na Tour de France belgické legendy Eddyho Merckxe. Pokud by belgického závodníka překonal, stal by se v cyklistickém světě nesmrtelným. Ve třetí etapě si ale rekordní triumf nepřipsal. Necelé tři kilometry před cílem se britský cyklista zapletl do hromadného pádu.

Do cíle nejrychleji dospurtoval Biniam Girmay, který vyhrál jako první Eritrejec etapu na Tour de France. Žlutý dres oblékl Ekvádorec Richard Carapaz, který ho převzal od Tadeje Pogačara. Náskok Ekvádorce je ale nulový. Ekvádorský cyklista má stejný čas jako Tadej Pogačar, Remco Evenepoel a Jonas Vingegaard.

CYKLISTICKÝ ZÁVOD TOUR DE FRANCE - 3. ETAPA: PIACENZA – TURÍN (230,8 KM):

Girmay (Erit./Intermarché-Wanty) 5:26:48, 2. Gaviria (Kol./Movistar), 3. De Lie (Belg./Lotto-Dstny)

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ:

Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) 15:20:18, 2. Pogačar (Slovin./UAE Emirates), 3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step), 4. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) – všichni závodníci stejný čas

Zdroj: letour.fr

Související

GQB9RV-W8AAcGzX
Domácí

Trapas roku: Pražský primátor si spletl cyklistickou vyjížďku s Tour de France

profimedia-0876549607.jpg
Ostatní Giro d' Italia

Naprostá dominance. Tadej Pogačar premiéru na Giru proměnil ve vítězství

Tadej Pogacar Giro profimedia-0871940788.jpg
Ostatní Giro d' Italia

Asi je hotovo. Pogačar navýšil náskok na téměř sedm minut

Cavendishprofimedia-0791186648.jpg
Ostatní

Cavendish přehodnotil důchod