pátek 17. května 2024

První robotický traktor v Česku řidiče nepotřebuje

Po českých polích se prohání první robotický traktor bez řidiče.

AGXeed-AGBOT 5.115T2

Robotický traktor AGXeed-AGBOT 5.115T2
Zdroj: ZSČR

  • Robotický traktor AGXeed-AGBOT 5.115T2
  • Zdroj: ZSČR

První autonomní robotický traktor v České republice, známý pod označením AGXeed-AGBOT 5.115T2, byl představen v Praze Českou technologickou platformou pro zemědělství. Tento traktor není závislý na řidiči a je vybaven elektrickým pohonem a diesel-elektrickým agregátem pro pohyb. Díky čemuž se pohybuje autonomně a je řízený navigací s bezpečnostními prvky, jako jsou kamery a bezpečnostní rám. Operátor ovládá traktor na dálku a má přehled o jeho pohybu díky přenosu dat a obrazu z kamer.

Jde o traktor střední třídy, který díky nižší hmotnosti a pásovému podvozku má nižší spotřebu pohonných hmot a méně při přejezdech zatěžuje pěstované rostliny. Dokáže přesně dávkovat hnojiva či prostředky na ochranu rostlin, a to podle potřeby na dané části půdy, čímž pomáhá dosahovat cílů v oblasti ochrany životního prostředí. Jeho využívání tedy přesně zapadá do cílů precizního zemědělství,“ řekla Veronika Hlaváčková, ředitelka Institutu vzdělávání v zemědělství a hlavní koordinátorka České technologické platformy pro zemědělství.

Zemědělci se snaží využívat roboty, aby uvolnili pracovníky pro kvalifikovanější úkoly. Nástroje, jako je AGBOT, by mohly zvýšit výkon a efektivitu zemědělských podniků. Avšak zemědělci se stále potýkají s nedostatečnou dostupností kvalifikovaných pracovníků, což může omezit jejich schopnost využívat moderní technologie. „Nedostatek skutečně kvalifikovaných pracovníků bude v blízké budoucnosti největším problémem českého zemědělství. Je třeba zajistit vzdělávání stávajících pracovníků, dostat k zemědělcům informace, jak nejnovější technologie plně využívat a nebát se je používat,“ doplňuje Veronika Hlaváčková.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ZSČR

Související

telekomunikace
Světové dny Technologie

Den telekomunikací

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí