pátek 18. října 2024

První prásknutí jara! Teploty po rekordní středě ale zase půjdou rychle dolů

Jaro na konci ledna, takový ráz počasí zažila dnes Česká republika, kdy na řadě míst padaly rekordy. Pocitově však teplotu snižoval silný studený vítr.

tepla_zima_blativo_w670h489

Jaro dnes poprvé zaklepalo na dveře.
Zdroj: Meteobox

  • Jaro dnes poprvé zaklepalo na dveře.
  • Zdroj: Meteobox

Ač je to ještě trochu předčasné, do České republiky se ve středu dostavilo jaro. Dlouho se tu sice neohřeje, ale Český hydrometeorologický ústav hlásí, že během dne, kdy panoval dynamický charakter počasí doprovázený silným větrem padaly na řadě míst teplotní rekordy. Nejvyšší teplota vůbec byla naměřená v 16 hodin v Dyjákovicích na jižní Moravě, kde sice rekord s hodnotou 14,7 stupně Celsia nepadl, ale například ve středočeské Tuhani nebo Brandýse nad Labem, kde naměřili 14,4, respektive 14,2 stupně, už ano. Rekordy dnes padaly zhruba na třetině všech oficiálních stanic v republice.

Pocitově však teplotu snižoval silný vítr, který v horských oblastech dosahoval takřka síly orkánu. Jeho největší síla, 180 kilometrů v hodině byla naměřená na polské straně Sněžky. Na Luční boudě zase meteorologové naměřili 107 kilometrů za hodinu. Vítr pak komplikoval i situaci v dopravě, vyvracel a lámal stromy, které padaly na železniční koleje. Ty museli hasiči odklízet například v Praze, na Českobudějovicku, Plzeňsku, Chomutovsku, Liberecku a Chebsku.

Jarní ráz počasí však nevydrží dlouho. Už v noci na čtvrtek začne přes Českou republiku postupovat studená fronta, která v následujících dvou dnech srazí teploty zhruba o pět stupňů. O víkendu půjdou ještě níž, v noci se podívají znovu pod nulu.

Autor: Jan Skala

Související

podzim
Domácí

Příjemné podzimní teploty nás budou provázet i v dalších dnech

4104605582_665fc60d5f_b
Domácí

Česko zasáhne silný vítr. Na vrcholcích hor dosáhne 90kilometrové rychlosti

3b423e9a-4204-45a0-afab-4e49e042aeda
Domácí

Lidé nosí plné košíky, sezona hub vrcholí. Byla krátká, ale o to více intenzivní

profimedia-0907256252
Domácí

Zima se už hlásí o slovo. Severní hory zasypala sněhová nadílka