pondělí 16. září 2024

První pandy po 21 letech. San Diego přivítalo čínský poklad

Americká zoo v San Diegu dostala zpátky pandy. Jde o první pandy velké v USA po 21 letech.

panda

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Spojené státy se dočkaly prvních pand velkých za 21 let. Hrstka amerických zoo pandy chová, ale na nové příchozí čekaly Státy více než dvacet let. Nově oznámené pandy jsou chovány v zoo v San Diegu. Tato zahrada chovala pandy již dříve, ale v roce 2019 je musela navrátit do Číny.

Novými obyvateli jsou pětiletý samec Yun Chuan, který si rád pochutnává na bambusu, a čtyřletá samice Xin Bao, známá svou inteligencí a dobrodružnou povahou. Tyto pandy jsou první, které přišly do americké zoo za posledních 21 let. Pandí výběh v San Diegu bude otevřen ve čtvrtek.

První pandy dorazily do USA v roce 1972 jako dar první dámě Pat Nixon po historické návštěvě Číny prezidentem Richardem Nixonem, která pomohla navázat diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi. Čína obvykle půjčuje pandy na deset let za jeden milion dolarů ročně za jeden pár, v přepočtu 23 milionů korun. S rostoucím napětím mezi Pekingem a Západem se však zdálo, že Čína své pandy z amerického území stahuje. Nicméně, nedávné prohlášení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga naznačuje zlepšení vztahů.

V listopadu 2023 Si Ťin-pching vyjádřil ochotu pokračovat ve spolupráci s USA na ochraně pand po setkání s prezidentem Joem Bidenem v Kalifornii. To znamená, že více pand by se mohlo vrátit do amerických zoo. Zahrada v San Diegu, která je známá svou historií péče o pandy, je přirozenou první zastávkou této nové éry.

Autor: Šimon Mitro

Související

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXkoWfSbsAAMNAe
Zahraniční

Další tajfun ničí čínské pobřeží. Údajně je nejsilnější za posledních 75 let

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci