sobota 27. července 2024

První ochutnávka nového Arakainu nabízí temnou atmosféru pod starým logem

Bez předchozího ohlášení vypustil Arakain do světa nový singl Sedm hříchů. Ten je předzvěstí nové, pravděpodobně letošní desky.

2023_arakain_A1_sirka_cisty-rozmer_01_page-0001-scaled

Arakain pro rok 2024.
Zdroj: arakain.eu

  • Arakain pro rok 2024.
  • Zdroj: arakain.eu

Zřejmě největší legenda české metalové scény, pražský Arakain, má za sebou oslavy čtyřiceti let na hudební scéně a už spřádá plány do budoucnosti. Že míří směle k padesátce, o tom svědčí právě uvolněný singl se skladbou Sedm hříchů, která pochází z autorského pera kytaristy Jiřího Urbana. Skladba, která se vyznačuje lehčím zvukem i temnou atmosférou, připomíná dávné věci Arakainu jako je Karavana slibů nebo Kamenej anděl. Je také předzvěstí nové desky, která by měla vyjít ještě letos.

Arakain se na obalu singlu, kde hostoval i současný zpěvák spřízněných Dymytry Václav Noid Bárta, vrací ke svému starému logu z osmdesátých a devadesátých let. To naposledy použil na albu Metalmorfoza z roku 2003, což je první ze dvou desek, kterou v kapele nazpíval Petr Kolář. Na dalším díle Warning se už objevilo zjednodušené logo, které fanoušci nikdy zcela nepřijali.

Základy Arakainu se datují až do roku 1981, kdy kapela vznikla na troskách formace Apad a založili ji zpěvák Aleš Brichta, bubeník Miroslav Nedvěd a kytarista Jiří Urban. Právě Urban je dnes v Arakainu už jediným zakládajícím členem, druhý služebně nejstarší muzikant, kytarista Miroslav Mach kapelu posílil v roce 1986.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0891875253
Hudba

Recenze: Deep Purple jdou proti proudu času a vyvolávají ducha 70. let

sweetbandjuly2024_638
Hudba

The Sweet končí kariéru. V září vydají poslední řadové album Full Circle

Kypr
Zahraniční Výročí

Turecká invaze na Kypr začala před 50 lety

Anglický navigátor Matthew Flinders
Zahraniční Výročí

Muž, který pojmenoval Austrálii. Před 210 lety zemřel navigátor Flinders