sobota 27. dubna 2024

První ochutnávka nového Arakainu nabízí temnou atmosféru pod starým logem

Bez předchozího ohlášení vypustil Arakain do světa nový singl Sedm hříchů. Ten je předzvěstí nové, pravděpodobně letošní desky.

2023_arakain_A1_sirka_cisty-rozmer_01_page-0001-scaled

Arakain pro rok 2024.
Zdroj: arakain.eu

  • Arakain pro rok 2024.
  • Zdroj: arakain.eu

Zřejmě největší legenda české metalové scény, pražský Arakain, má za sebou oslavy čtyřiceti let na hudební scéně a už spřádá plány do budoucnosti. Že míří směle k padesátce, o tom svědčí právě uvolněný singl se skladbou Sedm hříchů, která pochází z autorského pera kytaristy Jiřího Urbana. Skladba, která se vyznačuje lehčím zvukem i temnou atmosférou, připomíná dávné věci Arakainu jako je Karavana slibů nebo Kamenej anděl. Je také předzvěstí nové desky, která by měla vyjít ještě letos.

Arakain se na obalu singlu, kde hostoval i současný zpěvák spřízněných Dymytry Václav Noid Bárta, vrací ke svému starému logu z osmdesátých a devadesátých let. To naposledy použil na albu Metalmorfoza z roku 2003, což je první ze dvou desek, kterou v kapele nazpíval Petr Kolář. Na dalším díle Warning se už objevilo zjednodušené logo, které fanoušci nikdy zcela nepřijali.

Základy Arakainu se datují až do roku 1981, kdy kapela vznikla na troskách formace Apad a založili ji zpěvák Aleš Brichta, bubeník Miroslav Nedvěd a kytarista Jiří Urban. Právě Urban je dnes v Arakainu už jediným zakládajícím členem, druhý služebně nejstarší muzikant, kytarista Miroslav Mach kapelu posílil v roce 1986.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

db9e57c13c119191380f00c91d08589c
Film a TV

Potrhlá psycholožka Kudláková nebo teta Kateřina. Jana Synková slaví osmdesátku