sobota 27. dubna 2024

Navštivte jeskyně, kde byli první lidé už před desítkami tisíc let

Krápníkové jeskyně Nerja na jihu Španělska jsou oblíbeným turistickým cílem. Vědci teď podle prehistorických maleb zjistili, že první lidé tam vstoupili ještě o deset tisíc let dříve, než se původně předpokládalo.

jeskyně

Jeskyně Nerja na jihu Španělska jsou oblíbenou turistickou destinací.
Zdroj: CNN

  • Jeskyně Nerja na jihu Španělska jsou oblíbenou turistickou destinací.
  • Zdroj: CNN

Jeskynní komplex Cueva de Nerja se nachází v provincii Malaga na jihu Španělska. Jde o téměř pět kilometrů dlouhou řadu jeskyní plných proslulých stalagmitů a stalaktitů, které po tisících letech objevili v roce 1959 pozorovatelé netopýrů.

Část komplexu je veřejně přístupná, běžný smrtelník se ale nedostane všude. V jeskyních se totiž našlo na šest set vzácných prehistorických maleb, do částí kde jsou veřejnost nesmí.

Teď navíc vědci zjistili, že do jeskyní mířili lidé daleko dřív, než se předpokládalo. Našli totiž důkazy o návštěvách datovaných do doby asi před 41 tisíci lety, asi o deset tisíc let dříve, než se myslelo.

Stáří návštěv vědci zjistili díky uhlíkové metodě převážně ze skvrn na stěnách od pochodní, kterými si tu lidé dříve svítili. „Nejvíc mě překvapilo zdokumentování prehistorického a zkamenělého kouře ve stalagmitech a míra přesnosti počtu návštěv, které nám to prozradilo,“ řekl Marián Medina, jeden z autorů studie o jeskyních. Nejnavštěvovanější byla prý takzvaná Dolní galerie, jeskyně, která je shodou okolností nejblíže místu, kde se konají prohlídky.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

chobotnice
Zahraniční Fauna

Velkochov chobotnic má vzniknout na Kanárských ostrovech. Ochránci zvířat bijí na poplach

profimedia-0864096082.jpg
Ostatní

Házenkářky nebyly na svém topu

profimedia-0863592268.jpg
Fotbal

Vedení si Češky moc neužily