sobota 4. května 2024

První letní den by měl přijít už v sobotu

Letní teploty by měly dorazit již tento víkend. Historický dubnový rekord však nepadne.

jaro

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Hrvoje Abraham Milićević

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Hrvoje Abraham Milićević

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nás čeká teplotně nadprůměrný duben. Rekordy by mohly padat už tento víkend. Zatímco v úterý a ve středu mají být teploty jen kolem 14 stupňů s občasnými přeháňkami, tak ve čtvrtek již vystoupají až na 15 až 17 stupňů a v pátek se místy přehoupnou přes 20 stupňů. V sobotu by mělo být až 24 stupňů a v neděli až 26.

Na maximální dubnový rekord tyto teploty stačit nebudou. Nejvyšší teplota pro čtvrtý měsíc roku byla naměřena 29. dubna 2012, kdy bylo v Plzni Bolevci a Brandýse nad Labem naměřeno tropických 31,8 stupňů.

Zatím to tedy vypadá, že první letní den, tedy den, kdy teplota dosáhne alespoň 25 stupňů, nastane tuhle sobotu. Vzhledem k tomu, že k 6. dubnu je evidována na pražském Klementinu nejvyšší teplota z roku 1961, kdy bylo naměřeno 23,8 stupňů, a ze stejného roku platí i rekord této stanice k 7. dubnu, kdy tehdy bylo 24,9 stupňů, lze očekávat tento víkend překonání rekordů pro tyto dva dny na řadě meteorologických stanic po celé republice.

Podle odhadu ČHMÚ by v dubnu noční teploty neměly klesnout pod šest stupňů a denní teploty by se měly pohybovat kolem 18 stupňů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Bez názvu
Zahraniční

Dubaj se uzavřela světu. Oblast znovu sužují vydatné deště

44635876005_98bfec0277_b
Domácí

Padaly rekordy, úřadoval i silný vítr. Česko však čeká další změna počasí

jaro -ilustrační foto
Domácí

První květnový víkend místy ochladí vítr a bouřky

profimedia-0864890199
Zahraniční

Extrémní vedra ničí Filipíny. Vláda nařídila distanční výuku