První hříbě koně převalského na Dívčích hradech je asi kobylka

Matkou je pětiletá kobyla Khamiina, otcem sedmiletý hřebec Granola. Oba se stali rodiči vůbec poprvé. Mládě, které je podle prvotních odhadů samička, mohou lidé pozorovat spolu se stádem už nyní.

Foto 2_MB2_0927_export

Hříbě narozené v noci z pátku na sobotu je prvním mládětem koní Převalského na Dívčích hradech. Podle prvních odhadů jde o samičku, zatím je však stádu dopřáván klid před případnou veterinární prohlídkou.
Zdroj: Miroslav Bobek, Zoo Praha

  • Hříbě narozené v noci z pátku na sobotu je prvním mládětem koní Převalského na Dívčích hradech. Podle prvních odhadů jde o samičku, zatím je však stádu dopřáván klid před případnou veterinární prohlídkou.
  • Zdroj: Miroslav Bobek, Zoo Praha

„Khamiina porodila bez jakýchkoli komplikací v sobotu v noci. Ostatně noční porody jsou pro koně typické,“ říká kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová. „Mládě je zdravé a podle našich pozorování jde téměř jistě o samičku. Stádu však zatím dopřáváme klid a s jistotou tak pohlaví hříběte potvrdí až případná veterinární prohlídka,“ vysvětluje.

Koně Převalského obydleli Dívčí hrady nad pražským Smíchovem v dubnu 2021. Projektu má nejen oživit historickou lokalitu, ale také za pomoci spásání travního porostu přispět k tomu, aby zde prosperovala původní společenstva rostlin a živočichů. Dnes tam lidé mohou z vyhlídky pozorovat sedmičlenné stádo včetně hříběte. Zbylí koně obývají chovnou stanici v Dolním Dobřejově.

Pro ikonická zvířata pražské zoo mezitím staví v trojském areálu nový výběh a ubikace. U horní stanice lanovky spatří návštěvníci v moderní expozici vedle převaláků i další mongolskou faunu už na jaře 2024.

Související

Foto 1_D85_6263
Ostatní

Smrtící krása: Pestrobarevné pralesničky budou v Praze k vidění jen do neděle

Foto 3_Z09_6498_export
Ostatní

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

Foto 2_DSC01158_export
Ostatní

Ztělesněná roztomilost! Vombatí samička Mersey se už předvádí ve výběhu

Barbora a Michal Chalupovi se svým čtyřletým synem Matějem a jeho kamarádem Dominikem se stali miliontými návštěvníky Zoo Praha v roce 2024
Domácí

Zoo Praha přivítala miliontého návštěvníka