neděle 20. října 2024

První černošská a asijská žena nominovaná na prezidentku USA. Kamala Harris slaví 60

Po odstoupení prezidenta Joe Bidena má Harris šanci stát se historicky první černošskou i asijskou prezidentkou USA. Dnes slaví rodačka z Kalifornie 60. narozeniny.

profimedia-0922699213

Kamala Harris na předvolebním mítinku (17. 10. 2024)
Zdroj: AP Photo/Susan Walsh/Profimedia

  • Kamala Harris na předvolebním mítinku (17. 10. 2024)
  • Zdroj: AP Photo/Susan Walsh/Profimedia

Kamala Harris, narozená 20. října 1964 v Oaklandu v Kalifornii, se proslavila jako první žena, černoška a Asiatka ve funkci viceprezidentky. Předtím byla senátorkou a generální prokurátorkou Kalifornie. V červenci Joe Biden oznámil ukončení své prezidentské kampaně po nevalném výkonu v televizní debatě s Donaldem Trumpem a podpořil Harris jako kandidátku Demokratů.

Harris pochází z rodiny bojovníků za občanská práva. Její otec původem z Jamajky a matka z Indie se seznámili během studií na univerzitě v Berkeley, kde se zapojili do hnutí za občanská práva. Kamalu vychovávala převážně její matka, úspěšná vědkyně, se kterou často cestovala do Indie, aby si udržela kontakt s tamní rodinou. Harris později vystudovala politické vědy a ekonomii na historicky černošské univerzitě Howard a následně práva na Kalifornské univerzitě v San Francisku.

Po absolvování právnické školy se Harris stala náměstkyní okresního prokurátora v Oaklandu, kde získala pověst tvrdé žalobkyně. Postupně se vyšvihla do pozice okresní prokurátorky a v roce 2010 byla zvolena generální prokurátorkou Kalifornie. Jako viceprezidentka se zaměřila na reformy v trestním právu, ochranu práv žen a imigraci. Její nominace na prezidentku je vnímána jako významný milník nejen pro ni, ale pro celou americkou politiku.

O tom, zda se stane první prezidentkou v historii USA, rozhodnou prezidentské volby konané 5. listopadu. Z průzkumů se zdá, že souboj Harris s exprezidentem Donaldem Trumpem bude velmi těsný.

Autor: Šimon Mitro

Související

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří