čtvrtek 25. dubna 2024

Průzkum: S úsporným balíčkem se ztotožňují především voliči ODS a TOP 09

Konsolidační balíček se protiví především voličům opozičních stran, ale ani příznivci pětikoalice nejsou ve shodě.

Petr Fiala

Petr Fiala.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Petr Fiala.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Průzkum agentury STEM/MARK zjišťoval, jak Češi vnímají úsporný balíček vlády Petra Fialy. V otázce, v jaké míře souhlasí s konsolidačním balíčkem, rozdělili respondenty podle voličských preferencí. Největší zastání má úsporný balíček u voličů TOP 09 a ODS. Konkrétně čtvrtina voličů TOP 09 souhlasí s celým jeho zněním a dalších 58 procent s balíčkem souhlasí, ale jen s částí návrhů. Obdobně to vidí příznivci ODS, s celým zněním souhlasí 28 procent dotázaných a dalších 47 procent souhlasí s částí návrhů.

Tyto voličské skupiny se značně vymykají celkovému průměru průzkumu. V rámci všech respondentů bez ohledu na politické preference zcela souzní s úporným balíčkem jen sedm procent a přesně jedna čtvrtina s balíčkem souhlasí z části. Dalších 42 procent je proti tomuto návrhu, ale zároveň si uvědomují, že stát musí šetřit. Dalších 24 procent pak nesouhlasí s žádnými vládními škrty. Nejvíce těch, kteří nechtějí, aby vláda provedla jakákoliv úsporná opatření, jsou mezi voliči SPD (52 %), KSČM (47 %) a Trikolóry (40 %).

Většina populace se shodla v tom ohledu, že je potřeba s veřejnými finančními prostředky šetřit, to se domnívají celé tři čtvrtiny obyvatelstva. Vývoj naléhavosti problému zadlužení Česka sledujeme již delší dobu a po vyčerpání z epidemické, ukrajinské a energetické krizi se problém posunul až do horního patra naléhavosti v očích občanů. V tomto pohledu lze tedy říci, že lidé jsou se stavem veřejných financí solidární. Více pak muži, lidé s vyšším vzděláním a příjmy a také voliči vládních stran,“ hodnotil výsledky autor průzkumu Jan Burianec ze STEM/MARK.

Průzkum STEM/MARK dále zjišťoval, jak lidé vnímají jednotlivé návrhy v konsolidačním balíčku. Nejvíce příznivců má nižší zdanění u některých potravin, zdravotnických potřeb a bydlení, pro 40 procent se tento přístup jeví jako velmi rozumný. Následuje větší zdanění alkoholu či tabáku (35 %), snížení objemu platů ve veřejné sféře (34 %) a seškrtání národních dotací (23 %).

Největší odpor mají dotázaní k zavedení vyššího DPH u léků z 10% na 12% (43 % lidí to odmítá), vyšší dani z nemovitosti (40 %), zvýšení daně na noviny z 10% na 21% sazbu (27 %) a dražší dálniční známky (24 %).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: STEM/MARK

Související

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

Demonstrace za reformu zbraní v USA v souvislosti se střelbami na školách.
Zahraniční

Každý čtvrtý učitel v USA loni zažil uzavření školy kvůli střelbě

012
Domácí

Ochranu dostalo 600 tisíc uprchlíků. Je to víc, než zvládneme, myslí si většina lidí

čtení
Ostatní Knihy

Jednou týdně čte knihy třetina Čechů. S časem zápolí