úterý 8. října 2024

Průzkum mezi deváťáky: 62 procent si jich myslí, že přijímačky klapnou

Příští týden čekají tisíce deváťáků přijímací zkoušky na střední školy. Čtyři pětiny z nich uvádějí, že z nich mají poměrně velký strach.

přijímací zkoušky -ilustrační foto

přijímací zkoušky -ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • přijímací zkoušky -ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Přesto 62 procent deváťáků věří, že se dostanou alespoň na jednu ze škol, kam směřovala jejich přihláška. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Než zazvoní, který se uskutečnil díky spolupráci s 134 základními školami z celé republiky. Na dotazy odpovědělo 6 500 žáků devátých tříd.

Deváťáky při výběru školy nejvíce zajímala kvalita výuky a učitelů. Dobří učitelé jsou při výběru důležití pro 95 procent respondentů, kvalitní výuka je zcela nepostradatelná pro 94 procent z nich.

Vážné obavy, že přijímačky nedopadnou podle jejich představ, má jen 12 procent dotazovaných. 44 procent deváťáků má také jasno, že střední školou jejich vzdělávání nekončí a mají v plánu jít na vysokou či vyšší odbornou školu. Necelá čtvrtina dotazovaných se hned po střední škole chystá do práce, stejný počet dětí zatím netuší, co je po střední škole čeká.

Jednotné přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se uskuteční 13. a 14. dubna. Zkoušky na víceletá gymnázia budou uchazeči skládat 17. a 18. dubna.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: nezzazvoní.cz

Související

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

vodíkové technologie
Ekonomika Zelená energie

Češi věří ve vodík, ale obávají se bezpečnosti při výrobě

stavba
Ekonomika

Firmy čelí překážkám při náboru zahraničních pracovníků

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?