Průzkum: ANO posiluje, ve volbách by těsně prohrálo se SPOLU

Podle průzkumu agentury Kantar by hnutí ANO ve sněmovních volbách zvítězilo, pokud by strany trojkoalice kandidovaly samostatně.

Andrej Babiš se svou manželkou Monikou Babišovou.

Andrej Babiš se svou manželkou Monikou Babišovou.
Zdroj: Facebook Andrej Babiš

  • Andrej Babiš se svou manželkou Monikou Babišovou.
  • Zdroj: Facebook Andrej Babiš

Hnutí ANO a Starostové jsou jedinými stranami v Poslanecké sněmovně, které v průzkumu agentury Kantar od října loňského roku posílily. V aktuálním šetření Kantaru pro Českou televizi získalo hnutí ANO 29,5 procent. Za předpokladu, že by strany trojkoalice kandidovaly samostatně, by ANO vyhrálo volby s razantním náskokem. Na druhém místě by skončila ODS s 21,5 procenty, což je totožný výsledek jako v říjnovém průzkumu Kantaru.

Následují Piráti s 9 procenty (pokles o 2,5 procentního bodu), SPD s 8,5 procenty (pokles o 2,5 procentního bodu), Starostové se 7 procenty (nárůst o jeden procentní bod) a TOP 09 s 5 procenty (pokles o 0,5 procentního bodu). Nikdo další by nepřekročil pětiprocentní práh pro vstup do Sněmovny.

Pokud by kandidovaly strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v koalici SPOLU a Piráti a Starostové rovněž v koalici, jako tomu bylo v případě voleb v roce 2021, tak by se výsledek průzkumu změnil. Volby by těsně vyhrálo SPOLU s 31 procenty. ANO by skončilo druhé s 30,5 % a za ním by následovala koalice PirSTAN se 13 procenty. Do Sněmovny by se ještě dostalo SPD s 9 procenty a ČSSD s rovnými 5 procenty, které v průzkumu bez koalic skončilo těsně pod pětiprocentní hranicí.

V březnu by přišlo k volbám 61,5 procent voličů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Kantar, ČT

Související

volby
Domácí

Začínají krajské a senátní volby. Na řadě míst se bude těžce improvizovat

xaver_cerna
Domácí

Hnutí ANO zablokovalo odvolání Veselého z Rady ČT, lukrativní post mu dál zůstává

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

EPP_Congress_Rotterdam_-_Day_1_(52112671488)
Domácí

Problémy KDU-ČSL trvají, strana spadla pod dvě procenta. Volby by vyhrálo ANO