pondělí 16. září 2024

Průmyslová produkce v Česku stoupá

V říjnu stoupla meziroční průmyslová produkce v Česku o téměř dvě procenta.

dělnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zaznamenala průmyslová produkce v říjnu meziroční nárůst o 1,9 procent. Růst byl ovlivněn zejména produkcí motorových vozidel a dopravních prostředků. „Říjnový dvouprocentní růst průmyslové produkce ovlivnila zejména nízká srovnávací základna ve výrobě automobilů. K růstu přispěla i výroba ostatních dopravních prostředků, zejména kolejových vozidel,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Výroba strojů a elektroniky zaznamenala pokles, stejně jako hodnota nových zakázek, která meziročně klesla o čtyři procenta. „Meziročně klesá hodnota nových průmyslových zakázek již půl roku. Podobně jako u produkce k poklesu nejvíce přispěla výroba strojů a elektroniky. Pětinový pokles hodnoty nových zakázek zaznamenal chemický a hutnický průmysl,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. Nové zakázky naopak přibyly ve výrobě motorových vozidel, elektrických zařízení nebo ostatních dopravních prostředků.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu klesl meziročně o 2,2 procenta, zatímco průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 9,8 procent.

Autor: Šimon Mitro

Související

koruna česká
Ekonomika

Ceny v srpnu zůstaly stabilní. Inflace činila 2,2 procenta

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

online nakupování
Ekonomika

Maloobchodní tržby rostou osmý měsíc v řadě

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika mírně posílila