Průmyslová produkce v Česku stagnuje

Průmyslová produkce v lednu 2024 zůstala meziročně téměř beze změny, ale meziměsíčně klesla o 2,3 procenta.

továrna

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

V lednu klesla průmyslová produkce oproti prosinci o 2,3 procenta. Meziročně však zůstává neměnná. „Průmyslová produkce v lednu 2024 meziročně stagnovala a pohybovala se zhruba na úrovni roku 2021. Pokračoval růst ve výrobě motorových vozidel. Výraznější poklesy můžeme i nadále vidět u těžby uhlí, hutnictví a slévárenství či výroby stavebních hmot,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Dále klesala výroba strojů a zařízení. Hodnota nových zakázek v průmyslu meziročně klesla o 2,7 procent. „Hodnota nových průmyslových zakázek se meziročně snížila. Vrátil se tak klesající trend z druhé poloviny předchozího roku. Nejvýrazněji k poklesu přispěly dlouhodobé problémy ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství a pokles poptávky ve výrobě strojů a zařízení,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. Nové zakázky rostly pouze ve výrobě elektrických zařízení a v menších odvětvích, jako je oděvní nebo farmaceutický průmysl.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu meziročně klesl o rovná dvě procenta. Podle Eurostatu se průmyslová produkce v EU v lednu meziročně snížila o 5,7 procent. Největší pokles zaznamenaly Irsko (o 34,1 %) a Estonsko (o 8,6 ), zatímco největší růst byl zaznamenán ve Slovinsku (o 12,2 %) a Řecku (o 10,5 %).

Autor: Šimon Mitro

Související

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika za první čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou